Acasă Cultură Academia Română și ICR colaborează pentru promovarea culturii românești

Academia Română și ICR colaborează pentru promovarea culturii românești

Academia Română și Institutul Cultural Român au semnat joi, un acord de parteneriat instituţional, cu scopul de a promova creațiile culturale şi ştiințifice românești în ţară şi în străinatate.

Ceremonia s-a desfăşurat la sediul Academiei Române. și a fost urmată de o conferință de presă, susţinută de acad. Cristian Hera, preşedintele Academiei Române, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, acad. Victor Spinei, vicepreşedinte şi coordonator al programului „Centenar”, acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, și Krizbai Béla Dan, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

Acordul de parteneriat va asigura colaborarea dintre cele două instituţii în vederea promovării culturii române la nivel internațional.

Preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu, a subliniat că această cooperare dintre Academia Română și ICR a fost până în prezent, armonioasă, iar protocolul semnat nu deschide, ci continuă un drum comun, în contextul marilor provocări ale Anului Centenarului Marii Uniri.

Protocolul încheiat astăzi reprezintă împlinirea unui deziderat pe care l-am exprimat încă din primele zile ale mandatului meu la Institutul Cultural Român: un parteneriat solid cu forul științific și cultural cel mai înalt al României. Vedem acest parteneriat drept un corolar de la sine înțeles al misiunii noastre de căpătâi, aceea de a promova valorile culturii române în lume”, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.

„Documentul pe care-l semnăm acum reprezintă extinderea unor legături deja prezente. Un exemplu la îndemână este Roma, urbea către care se spune că duc toate drumurile, unde, la Accademia di Romania, putem vorbi despre o simbioză între dimensiunea științifică și umanistă, girată de Academia Română și diplomația culturală, resort al Institutului Cultural Român. Tot astfel stau lucrurile și dacă urcăm spre nord-est, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția”, a subliniat Liliana Țuroiu.

Preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, a menționat, la rândul său, buna colaborare cu Institutul Cultural Român: „Instituțiile noastre sunt pe o cale bună și, vă mărturisesc că sunt fericit, pentru că această colaborare continuă. (…) Obiectivele majore ale Academiei Române coincid în mare măsură cu obiectivele majore al Institutului Cultural Român. Această colaborare va duce la consolidarea celor două instituții atât în țară, cât și în afara hotarelor țării”.

La rândul său, academicianul Eugen Simion a subliniat importanța ca o națiune să mizeze pe cultură, arătând că ICR se manifestă constant în acest sens, în ultima perioadă. „Trebuie să remarc un lucru important: ceva s-a schimbat, recent, în atitudinea ICR. E mai deschis, e mai atent la oamenii care fac cultură și ia în serios difuzarea culturii române în lume. ICR face diplomație culturală în adevăratul sens. Eu cred că pe această diplomaţie trebuie să contăm. Români, mizați pe cultură!”, a îndemnat acad. Eugen Simion.

Cele două părți s-au angajat la generarea unor acţiuni concrete, pe termen lung. „Urmăresc de multă vreme ce se întâmplă la Institutul Cultural Român: activitatea din ultimul an e cu totul laudativă. E vorba de o diversitate de acțiuni, unele de o elevație deosebită, de anvergură: Oedipe la Londra, expozițiile de la Veneția, Bookfestul de la Chișinău și alte activități care fac cinste instituției cu care semnăm parteneriatul de cooperare. Vom face lucruri pragmatice, concrete. Ceea ce se realizează prin dinamismul conducerii ICR și prin lucrurile pe care le coagulăm la Academie trebuie adus la cunoștința unui public larg.  Sunt chestiuni concrete care nu se vor circumscrie numai sărbătoririi Centenarului, ci au bătaie lungă. Trebuie să avem conştiinţa de a lăsa celor care ne vor urma continuitatea unei tradiţii culturale. Academia Română poate oferi lucruri concrete, donaţii de cărți la reprezentanțe ICR din străinătate, organizarea de conferinţe și simpozioane. Unul dintre marile proiecte ale Academiei este cel privind elaborarea celor 30 de volume de sinteză din toate domeniile importante ale culturii și științei românești. acestea trebuie să apară întâi în românește și să fie difuzate în țară, iar cu ajutorul ICR să le traducem și să le difuzăm dincolo de hotarele României”, a declarat acad. Victor Spinei.

Anul acesta ICR este angrenat în patru proiecte mari de țară, respectiv: celebrarea Centenarului Marii Uniri (1918-2018); Sezonul Cultural România-Franța (29 noiembrie 2018-14 iulie 2019); participarea României la Festivalul Internațional de Artă Europalia (septembrie/octombrie 2019 – ianuarie 2020) și deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România (în primul semestru din anul 2019).Lucrăm şi ne străduim să mobilizăm toate resursele, astfel încât să ne punem în valoare şi patrimoniul remarcabil şi vitalitatea creaţiei contemporane. Sunt convinsă că Academia Română va fi un partener important în realizarea acestor proiecte”, a conchis președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Redacția
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Călin Georgescu, viitorul președinte al României?

Alegerile europarlamentare recente par să confirme cuvintele lui Stalin: „Nu conteaz…