Acasă Economie Zona EURO se îndreaptă spre o nouă recesiune

Zona EURO se îndreaptă spre o nouă recesiune

Economia zonei euro, destinația unei mari părți din exporturile României, a ratat startul anul acesta şi se îndreaptă spre o nouă recesiune, avertizează  analiștii strategici de la băncile JPMorgan Chase şi UBS.

În primele nouă luni ale anului trecut, circa 40% din exporturile României s-au dus în Germania, Italia şi Franţa, cele mai mari economii din zona euro.

Analiştii de la JPMorgan Chase şi UBS îşi înăspresc prognozele privind economia zonei euro pentru a reflecta noile restricţii de tip lockdown impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19 – în unele ţări acestea sunt mai dure decât înainte – şi posibilitatea ca o nouă tulpină de coro­na­virus care face ravagii în Marea Britanie să facă acelaşi lucru şi în Europa Continentală, scrie Bloomberg.

Analiștii de la ING spun că riscul este ca PIB-ul zonei euro să se contracte din nou în primul trimestru al acestui an.

Pornirea lentă a campaniilor de vaccinare nu ajută la îmbunătăţirea situaţiei, însă, cred specialiştii, economia regiunii ar trebui să înceapă să-şi revină din al doilea trimestru încolo. Poate că de data aceasta definitiv, informează Mediafax.

Primele trei luni ale acestui an ar putea reprezenta al doilea trimestru consecutiv de scădere a economiei, îndeplinindu-se astfel condiţiile unei recesiuni tehnice. Scăderea aminteşte de recesiunea de la începutul anului trecut, deşi s-ar putea să fie mai puţin adâncă decât aceea, şi înseamnă presiuni crescânde pe guvernele îndatorate şi pe Banca Centrală Europeană.

Cu multe afaceri distruse sau în pragul falimentului, cu şomajul în creştere şi cu datoriile guvernamentale la niveluri record, BCE a adus luna trecută noi măsuri de stimulare. Efectul acestora, şi al aşteptărilor că urmează şi altele, este că yieldurile obligaţiunilor statelor din zona euro se îndreaptă în jos. Aceasta înseamnă costuri mai mici de finanţare de pe pieţe pentru guverne.

Bloomberg Economics estimează că PIB-ul zonei euro se va micşora cu 4% în primul trimestru din 2021 în sceariul pesimist privind durata restricţiilor. Previziunea anterioară era o creştere de 1,3%.

JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a calculat că economia zonei euro a înregistrat o contracţie masivă de -9% în ultimul trimestru din 2020, iar acum proiectează o scădere de 1% pentru primul trimestru al acestui an.

Analiştii de la ING se aşteaptă ca „în cel mai bun caz“ creşterea PIB-ului să fie zero în primul trimestru şi ca economia să nu-şi revină la nivelurile de dinainte de pandemie nici măcar în 2022. „2021 a început pe picior greşit“, spune economistul şef Peter Vanden Houte. „Începerea campaniei de vaccinare a fost lentă şi uneori haotică.“

Evoluţia economiilor din zona euro nu a fost uniformă în ultimele luni. Germania a beneficiat de baza manufacturieră, fabricile rămânând deschise în timp ce prin măsurile de lockdown impuse de guvern au fost închise magazinele neesenţiale şi o mare parte din sectorul ospitalităţii.

Cei mai mulţi economişti prezic că în al doilea trimestru economiile vor începe să-şi revină. Relansarea ar putea fi puternică, cel puţin iniţial, odată cu relaxarea restricţiilor şi imunizarea populaţiei. Un plus de forţă ar putea veni de la banii pe care populaţia nu i-a cheltuit în timpul pandemiei şi care vor începe să curgă în comerţ.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…