Acasă Intern La 31 ianuarie devine funcţional Sistemul SUMAL 2.0 – urmărirea masei lemnoase

La 31 ianuarie devine funcţional Sistemul SUMAL 2.0 – urmărirea masei lemnoase

Sistemul SUMAL 2.0, un sistem ce urmăreşte exploatarea masei lemnoase, devine funcțional începând cu data de 31 ianuarie, potrivit Agerpres.

SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe același aviz si nici evitarea voită a inregistrarii în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantități reduse.

Transportatorii de volume mici, pentru care nu este necesar avizul de însoțire, nu vor mai avea voie sa transporte, în total, mai mult de 20 mc pe an, dacă nu sunt inregistrati în noul SUMAL ca transportatori profesioniști. Sistemul are acum capacitatea de a depista și bloca automat astfel de practici.

Cum va funcţiona SUMAL 2.0?

În momentul în care acest sistem informatic va fi funcţional, stabil şi toţi operatorii economici – zeci de mii ca număr – ocoale silvice, pădurari, transportatori, procesatori şi gatere – vor fi obligaţi să lucreze în SUMAL, astfel posibilitatea de a fura din pădure va fi mult diminuată.

Controlul va fi realizat prin GPS: urmărirea transporturilor, a cantităţilor din depozite, înformații în timp real, date pentru organele de control – poliţie, Gardă forestieră, Gardă de mediu, pentru a face controalele pe drumuri şi control pentru depozitele din unităţile de procesare.

Legea prin care se interzice pe 10 ani exportul de buştean din România în spaţiul din afara Uniunii Europene a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu reprezintă o soluţie magică în domeniul forestier, pentru că exportul în sine nu pune o presiune atât de mare asupra pădurilor, cât pe exploatarea ilegală, scrie Agerpres.

În contextul protejării tăierii pădurilor a trebui crescută activitatea de reciclare în industria lemnului.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…