Acasă Extern Un român se află în greva foamei într-o închisoare din China

Un român se află în greva foamei într-o închisoare din China

Marius Balo, un profesor din Cluj, se află închis de aproximativ 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari. Tratat cu indiferență de autoritățile din România, Bolo a decis să intre în greva foamei începând cu data de 15 noiembrie 2020. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară

Eugen Iordănescu, avocatul lui Marius Bolo susține că autoritățile de la București au avut timp să-l transfere în România. Apărătorul acestuia spune că gestul de a intre în greva foamei este precum o condamnare la moarte.

“Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de CVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bună-voință. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte.“ afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

“În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa.” afirmă Ioan Felecan, singura rudă în viață a lui Marius Balo.

“În data de 17.09.2020 am revenit cu adresă la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională prin care solicitam să ni se comunice dacă au fost reluate demersurile de preluare din China a lui Marius Balo și data estimativă la care apreciază că acesta va fi adus în România. La această solicitare am primit răspuns în data de 23 septembrie 2020 prin care ne informau că din cauza măsurilor impuse de autoritățile chineze pentru prevenirea răspândirii COVID, în prezent este imposibilă organizarea unei misiuni de preluare din China a cetățeanului român Marius Balo.” afirmă Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociații.

Tot la aceeași dată, potrivit avocaților, s-a revenit cu adresă și la Ministerul Justiției pentru comunicarea informațiilor legate de transferul cetățeanului român Marius Balo.

Răspunsul autorităților a fost că pentru moment rămâne problematică aducerea în țară a lui Marius Balo în contextul general al pandemiei de SARS COV 2. Mai mult, au informat că, organizarea unei misiuni este imposibilă pentru moment având în vedere carantina obligatorie instituționalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze și efectuare de teste COVID, toate pe cheltuiala proprie.

Ministerul Justiției din România spune că încearcă să găsească o soluțe.

„Suntem în permanent contact cu ambasada Chinei și cu familia sa. El a avut un ghinion teribil Toate procedurile erau pregătite dar a intervenit situația cu pandemia. Încercăm prin instituții să deblocăm această situație. Există categorii limitate de persoane exceptate de la transportare în China. Una dintre categorii e cea în care se află domnul Balogh. S-au întețit totuși comunicările iar domnul Balo a transmis că este foarte bine tratat și că nu are niciun fel de plângere la adresa autorităților penitenciare chinezești. E mai mare frământare în țară. Sperăm la un orizont de timp rezonabil. Totul depinde ade autoritățile chineze”, a spus, marți, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…