Acasă Tehnologie Restabilirea senzației pentru supraviețuitoarele de cancer la sân

Restabilirea senzației pentru supraviețuitoarele de cancer la sân

Cercetătorii dezvoltă „sânii bionici” pentru a ajuta supraviețuitoarele de cancer la sân să recâștige senzația după mastectomie. În fiecare an, peste 100.000 de femei din SUA suferă mastectomii ca parte a tratamentului pentru cancerul la sân. Chirurgia reconstructivă este o opțiune, dar mulți pacienți pierd senzația în sâni, afectându-le calitatea vieții.

Dr. Stacey Lindau a avut ideea pentru noul proiect după ce a auzit pacienții descriindu-și experiențele de recuperare ulterioare intervențiilor chirurgicale reconstructive urmând o mastectomie. Nu doar viața lor sexuală a fost afectată ulterior, ci și interacțiunile sociale de zi cu zi – de exemplu, nu mai simțeau căldura și presiunea unui îmbrățișări de la un prieten, a spus ea. „Pacienții mei care știu că sunt și cercetătoare m-au întrebat: puteți găsi, vă rog, o soluție pentru această problemă?” a spus Lindau. „Sânii sunt un organ sexual important pentru multe femei și partenerii lor, iar pierderea senzației în sân pentru unele femei este la fel de îngrijorătoare ca și cum un bărbat ar pierde senzația în penisul său, de exemplu,” a spus ea.

Atunci când au proiectat noul dispozitiv de sân bionic – pe care cercetătorii l-au descris pentru prima dată într-un articol din 2020 în jurnalul Frontiers in Neurorobotics – echipa s-a inspirat din tehnologia deja dezvoltată pentru a restabili senzația la pacienții cu mâini protetice.

Această ilustrație arată cum ar funcționa „sânul bionic”. Senzorii de presiune (A) ar fi conectați la un circuit din interiorul implantului de sân (B), care este legat de electrozii implantabili (C) sub braț. Electrozii sunt apoi conectați la nervii intercostali care alimentează sânul. (Foto: Lindau et al/Frontiers).

Noul dispozitiv, implantat în pielea pieptului, primește finanțare de la NIH și va fi testat pe pacienți în curând. Dispozitivul folosește senzori artificiali sub piele pentru a transmite semnale către nervii intercostali, restabilind senzația. Echipa planifică teste pe opt pacienți în următorii patru ani și jumătate pentru a confirma eficacitatea dispozitivului.

Dacă eforturile vor avea succes, această inovație ar putea fi aplicată și în alte condiții medicale care implică pierderea funcțiilor senzoriale.

Această prezentare este doar în scop informativ și nu constituie un sfat medical.

Sursă:
https://biologicalsciences.uchicago.edu

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alexandru Nedelschi
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Ai Pin: Viitorul Comunicării

Humane a dezvăluit Ai Pin, un dispozitiv AI revoluționar creat de foști membri ai echipei …