Acasă Tehnologie Tehnologia 5G are o viteză cu 120% mai mare decât 4G

Tehnologia 5G are o viteză cu 120% mai mare decât 4G

Viitorul bate la ușa și aduce performanțe covârșitoare. A cincea generație a tehnologiei rețelelor celulare fără fir este o noua modalitate de transmitere a datelor către și între terminalele mobile, al cărei standard de funcționare prevede viteze de până la 20 de gigabiți pe secundă, o valoare cu până la 20 de ori mai mare decât cea oferită în prezent de operatorii GSM.

Tehnologia 5G va revoluționa atât experiența oferită de smartphone, cât și fiecare proces al vieții de zi cu zi, care presupune folosirea echipamentelor conectate la internet.

Tehnologia 5G oferă o tehnologie de comunicații nouă, o interfață radio complet modernizată și o arhitectură de rețea regândită de la zero. 5G este o soluție cu o eficiență incomparabilă față de actualul 4G.

Avantajele tehnologiei 5G:

  • Viteza mare de transfer și de acces

Cu tehnologia 5G, capacitatea de a descărca un film HD va fi de cel mult un minut. Cu o rată de download de până la 1GB pe secundă, odată cu renunțarea la tandemul cu rețelele 4G LTE, descărcarea fișierelor multimedia ar putea deveni aproape instantanee.

  • Interconectarea cu mai mai multor device-uri

Datorită capacității de până la 1.000 de dispozitive conectate simultan, de la telefoane până la electrocasnice și automobile, tehnologia 5G promite miliarde de dispozitive branșate la rețea, numai până în 2020, potrivit unui studiu al Institutului Inginerilor Electrotehniști și Electroniști din New Jersey (SUA).

  • Diferențele dintre 4G si 5G

Tehnologia 5G va opera cu frecvențe radio cuprinse între 30 GHz și 300 GHz. Spre deosebire de aceasta, tehnologia 4G folosește frecvente sub 6GHz. Astfel, cu 5G vei experimenta un feedback cu o rapiditate majorată cu până la 120% fata de 4G, in momentele de vârf de sarcina. În privința vitezei de acces la internet, standardul ideal oferit de tehnologia 4G este de 1Gbps, cu o valoare reală de aproximativ 250Mbps. După trecerea la 5G, viteza va trece la o valoare de 10Gbps, cu un potențial ideal de 50Gbps.

  • Tehnologia 5G va fi disponibilă din 2020

Testele de rețea au fost deja demarate atât în Europa, cât și în Romania, iar stabilitatea conexiunii și viabilitatea tehnologiei 5G au fost deja dovedite. Clienții operatorilor GSM mai trebuie să aștepte până în anul 2020, când echipamentele instalate în punctele-cheie ale țării noastre vor funcționa în parametri optimi.

  • Costurile pentru utilizator

Chiar dacă, la început, un telefon compatibil cu noua tehnologie va costa cu până la 300 de euro mai mult decât cele actuale, costurile de exploatare ale rețelei, pe care se estimează ca le vor suporta companiile GSM, ar putea fi de câteva ori mai mici. Aceasta ar însemna abonamente mai accesibile și pentru extra opțiuni cu pachete de date incomparabil mai generoase decât în prezent.

  • Telefoane 5G

Chiar dacă niciun producător nu a anunțat înca denumirile comerciale și nici nu a publicat imagini ale modelelor aflate în pregătire, lista brandurilor care vor lansa tehnologia 5G va cuprinde Nokia, OnePlus, LG, Apple, Huawei si Samsung.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…