Acasă Tehnologie Proiectul GOOGLE ”NOWCAST” pentru PROGNOZE METEO ultrarapide

Proiectul GOOGLE ”NOWCAST” pentru PROGNOZE METEO ultrarapide

Inteligența artificială a reușit deja să se impună în mai multe zone și, de multe ori, a oferit informații cu cea mai mare acuratețe. Proiectul Google ”nowcast” este un sistem bazat pe inteligență artificială care-și propune să ofere prognoze meteo. 

Proiectul se află în stadiu incipient, dar rezultatele de până acum sunt promițătoare. Specialiștii de la Google susțin că au descoperit deja cum pot prognoza o ploaie cu șase ore înainte ca acest fenomen meteo să aibă loc, iar o astfel de prognoză a fost realizată în câteva minute.

Procesul prin care apar prognozele meteo actuale durează și câteva ore. Rapiditatea cu care prognozele meteo furnizate de Google se vor dovedi extrem de importantă în contextul în care planeta trece prin schimbări climatice majore.

Google se folosește de date de pe radar pentru a veni cu propriile prognoze meteo. Marea diferență este că acestea sunt realizate cu ajutorul inteligenței artificiale și se se fac mult mai rapid. Toate calculele necesare sunt realizate cu ajutorul unor sisteme inteligente, care înlocuiesc oamenii.

Experții Google și-au comparat munca cu două sisteme tradiționale: cel care urmărește mișcarea norilor și cel care simulează propriu-zis evoluția anumitor fenomene din atmosferă. Față de ambele cazuri, prognoza gigantului SUA a fost realizată mult mai rapid.

Nu e pentru prima dată când Google se orientează spre domenii în care, la prima vedere, nu are nicio expertiză. În parteneriat cu Amazon și Microsoft, compania a dezvoltat sisteme care să-i ajute pe producătorii de petrol să identifice mult mai repede zăcămintele bogate în resurse.

În 2018, industria petrolieră a cheltuit nu mai puțin de 1,75 de miliarde de dolari pentru cercetări bazate pe inteligența artificială. Până în 2025, sumele vor ajunge până la 4 miliarde de dolari.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…