Acasă Extern Bulgaria: Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva Guvernului. Manifestanți arestați și bătuți violent

Bulgaria: Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva Guvernului. Manifestanți arestați și bătuți violent

Mii de bulgari au ieşit în stradă duminică pentru a patra seară consecutiv protestând împotriva corupţiei şi cerând demisia guvernului conservator al prim-ministrului Boiko Borisov, informează luni France Presse. Manifestațiile antiguvernamentale au avut loc în Sofia și în zece orașe din țară.

Bulgaria este ţara din Uniunea Europeană cea mai afectată de corupţie, potrivit Transparency International, citat de AFP.

La Sofia, peste 3.000 de persoane au demonstrat timp de câteva ore în faţa sediului guvernului, scandând „Mafia” şi „Demisia”. Protestatarii au mărşăluit de asemenea în faţa parlamentului, blocând traficul într-o mare parte din centrul capitalei până târziu, în timpul nopţii.

Manifestanții au scandat ”Mafia/Demisia”.

Ministerul de Interne a anunţat seara târziu că mitingul din capitală s-a încheiat fără incidente.

Protestele au început joi la Sofia împotriva percheziţiilor ordonate de parchet şi efectuate de poliţişti înarmaţi şi procurori la sediul preşedinţiei bulgare.

Percheziţiile au fost interpretate de protestatari ca un atac asupra preşedintelui Rumen Radev, sprijinit de socialişti.

Radev este foarte critic faţă de guvernul conservator. El l-a acuzat sâmbătă că are un „caracter mafiot” şi a cerut demisia prim-ministrului Boiko Borisov, ceea ce acesta a refuzat.

Protestatarii au lansat duminică o petiţie online prin care cer demisia premierului Boris Borisov.

Manifestanți arestați și bătuți violent

Vineri, în timpul manifestaţiei de la Sofia, s-au înregistrat violenţe. Optsprezece protestatari au fost arestaţi, dintre care doi au fost bătuţi violent şi au trebuit spitalizaţi.

Acest lucru a condus la o participare şi mai mare la mitingurile de sâmbătă. Preşedintele Radev a cerut atunci demisia guvernului lui Borisov şi a procurorului general, acuzat de manifestanţi că este un instrument al guvernului conservator.

Un nou miting împotriva guvernului este convocat luni la Sofia şi un protest naţional joi.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…