Acasă Intern Internarea asimptomaticilor este neconstituțională

Internarea asimptomaticilor este neconstituțională

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, spune că prevederea din Legea carantinării care reglementează internarea pentru 48 de ore a bolnavilor de coronavirus care nu au simptome este neconstituțională.

„În înregistrarea video de ieri am făcut afirmația, destul de tranșantă pentru rezerva cu care mă exprim public de obicei, că prevederea referitoare la reținerea administrativ-medicală de 48 de ore prevăzută în art. 8 alin. 3 din Legea nr. 136/2020 este vădit neconstituțională. Reamintesc că este vorba despre izolarea obligatorie (internarea) simptomaticilor și asimtomaticilor în spital pe timp de 48 ore, până la realizarea testului Covid și a examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice.

Chiar dacă decizia de izolare obligatorie în spital pentru 48 de ore este contestată în justiție, legea interzice persoanei să iasă din spital fără acordul medicului sau a DSP, fiind astfel în mod concret lipsită de libertate de mișcare, deci reținută.

Curtea Constituțională a tranșat deja în jurisprudența ei această problemă prin Decizia nr. nr.132 din 18 aprilie 2002  stabilind următoarele:

  1. Art 23 din Constituţie (libertatea individuală) se referă și la orice o altă măsură de reţinere cu caracter administrativ nu numai la reținerea în procesul penal.
  2. Orice restrângere a exerciţiului libertăţii individuale constituie o reținere în sensul art. 23 din Constituție.
  3. Orice formă de reținere, inclusiv cu caracter administrativ, nu poate dura decât maxim 24 de ore. (art 23 alin 3: „Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore”)

De altfel, privarea de libertate este clar definită în art. 4 alin. 2 din Protocolul la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (OPCAT), ratificat de România prin Legea nr. 109/2009, care stabilește că privarea de liberate este „orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere PE CARE NU ÎL POATE PĂRĂSI DUPĂ VOIA SA, prin ORDINUL ORICĂREI AUTORITĂȚI judiciare, ADMINISTRATIVE sau de altă natură, a spus avocatul Toni Neacșu.

Astfel fiind, în România nici o persoană nu poate fi reținută într-un spațiu (fie el spital) împotriva voinței sale mai mult de 24 de ore prin dispoziția unor autorități administrative (nejudiciare), cum sunt DSP-ul sau medicii.

Pur și simplu nu înțeleg cum Comisia juridică a Senatului, în care majoritatea sunt avocați sau juriști, nu a observat un lucru atât de evident.

Despre cum poate fi atacată această prevedere neconstituțională în viitoarele procese care privesc aplicarea concretă a legii carantinării față de asimptomatici sau simptomatici voi vorbi în înregistrarea pe care o voi pregăti astăzi.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…