Acasă Economie Uitați de bitcoin, cripto-yuanul chinezesc va transforma operațiunile bancare

Uitați de bitcoin, cripto-yuanul chinezesc va transforma operațiunile bancare

China, a doua cea mai mare economie din lume, a devenit lider în dezvoltarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). Gigantul asiatic a finalizat un proces al DC/EP (yuanul digital), așa cum este cunoscută moneda sa digitală, în septembrie 2020, și în prezent este lansată pe principalele platforme de comerț electronic din țară.

Ce este yuanul digital (DC/EP)

Plata electronică prin cripto-yuan (DC/EP) este o versiune digitală a yuanului – moneda națională a Chinei. DC/EP este susținută de depozite în yuani deținute de banca centrală a Chinei. Dezvoltarea de cripto yuani a început în urmă  cu peste cinci ani.

În conformitate cu actualul aranjament, băncile din China trebuie să transforme o parte din participațiile lor în yuani în formă digitală și să le distribuie întreprinderilor și cetățenilor prin tehnologia mobilă.

Sistemul este centralizat și construit pe două niveluri principale:

  • La primul nivel, Banca Centrală a Chinei controlează emisiile și lucrează cu băncile comerciale.
  • La al doilea nivel, băncile comerciale organizează schimbul și transferurile de cripto-yuani pentru organizații și persoane fizice.

Prin ce este diferit yuanul digital de criptomonedele existente

Cea mai mare diferență între yuanul digital și criptomonedele existente este statutul lor juridic. DC/EP poate fi utilizat ca mecanism de plată și este acceptabil ca mijloc legal de plată, dar legalitatea utilizării criptomonedelor pentru a plăti bunuri și servicii în China este încă neclară.

În afară de aceasta, există alte două diferențe între yuanul digital și criptomonedele disponibile pe piață. Primul se referă la descentralizare. Criptomonedele sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că economia și oferta lor nu sunt controlate de o singură entitate. În schimb, pârghiile pentru yuanul digital vor fi ferm controlate de guvernul Chinei.

A doua diferență între o criptomonedă standard și yuanul digital este anonimatul. Primul este anonim, în diferite grade, în funcție de monedă, în timp ce cel din urmă nu este. Guvernul chinez va putea urmări moneda care se deplasează prin economia sa și poate monitoriza utilizarea acesteia.

Care sunt beneficiile yuanului digital pentru guvernul chinez

În primul rând, moneda digitală va permite guvernului chinez să urmărească mai bine fluxul de bani prin economia sa și să ia decizii de planificare mai bune. Numerarul rămâne modul dominant de tranzacție pentru plăți în China, dar noile forme de plată care fac saltul sistemului de carduri au devenit extrem de populare în ultima vreme. Aceste noi metode de plată se bazează pe transferuri digitale de bani folosind un sortiment de intermediari tehnologici, inclusiv dispozitive mobile, coduri QR și sisteme de jetoane.

Firmele de plăți precum Alibaba Group Holding Limited (BABA) AliPay și Tencent Holdings Limited (TCEHY) WeChat sunt în fruntea acestei schimbări. De asemenea, servește nevoilor guvernului, deoarece jetoanele digitale sunt mai ușor de urmărit decât numerarul.

În al doilea rând, un yuan digital va permite Chinei să își aducă populația nebancată în economia de masă. China are cel mai mare număr de persoane fără acces la o bancă, iar o monedă digitală le va permite mai multor dintre ei să participe la economia de masă fără produse bancare și infrastructură scumpe.

Un al treilea beneficiu al yuanului digital este că ar putea ajuta la propulsarea către statutul de rezervă internațională. După criza financiară de acum mai bine de un deceniu, bancherii și economiștii internaționali au discutat tot mai mult despre posibilitatea înlocuirii dolarului american în comerțul internațional.

Fiind principalul mod de tranzacție din a doua cea mai mare economie din lume, moneda Chinei ar trebui să fie un concurent natural. Cu toate acestea, dolarul SUA reprezintă încă 88,3% din toate tranzacțiile de decontare internaționale. Digitalizarea yuanului va ajuta la accelerarea decontărilor internaționale o va face mai populară printre comercianții internaționali.

Primele orașe care au introdus noua criptomonedă a Chinei:

  • Shenzhen (Guangdong, China de Sud)
  • Suzhou (Jiangsu)
  • Chengdu (capitala Sichuan)
  • Zona nouă Xiong’an (China de Nord)

În districtul Xiangcheng (unul dintre districtele Suzhou), guvernul începe să plătească funcționarilor publici jumătate din subvențiile de transport cu yuan digital.

Aplicație pentru a cumpăra cripto-yuan

Aplicația DC/EP crypto-yuan a fost deja lansată, fiind disponibilă, în prezent, numai pentru rezidenții din China. Aplicația permite calcule și schimburi de monedă digitală, să plătească și să accepte plăți folosind coduri QR și chiar să efectueze transferuri în absența internetului – prin interfața NFC între telefoane, pe bază de touch-to-pay.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…