Acasă Economie SUA ia în considerare unele derogări de timp privind sancțiunile aplicate Iranului

SUA ia în considerare unele derogări de timp privind sancțiunile aplicate Iranului

Statele Unite doresc să evite perturbarea piețelor globale ale petrolului, deoarece reimpune sancțiuni împotriva Teheranului și, în anumite cazuri, va lua în considerare derogări pentru țările care au nevoie de mai mult timp pentru a-și lichida importurile de petrol din Iran, a declarat Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

„Vrem ca oamenii să reducă achizițiile de petrol la zero, dar în anumite cazuri, dacă oamenii nu pot face asta peste noapte, vom lua în considerare excepțiile”, a declarat Mnuchin vineri reporterilor, clarificând comentariile unor oficiali din SUA că nu vor exista scutiri.

Mnuchin a vorbit cu reporterii din Mexic, unde făce parte dintr-o delegație la nivel înalt din SUA, condusă de secretarul de stat Mike Pompeo, pentru a se întâlni cu noul președinte al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

Administrația Trump a cerut statelor ca până în luna noiembrei să reducă toate importurile de petrol iranian, când Statele Unite vor aplica sancțiuni împotriva Teheranului, după ce Washingtonula retras SUA retras din Acordul nuclear cu Iranul, din 2015.

Mnuchin a declarat că se va întâlni cu omologii din țările dezvoltate și din țările în curs de dezvoltare în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe ai G20 de la Buenos Aires, în perioada 19-22 iulie. Sancțiunile S.U.A. împotriva Iranului vor fi probabil discutate în cursul acestei întâlniri.

„Am spus foarte clar că nu există nicio scutire”, a spus Mnuchin, „Vrem să fim foarte atenți la piața de energie pentru a ne asugura că firmele au timpul necesar (a pentru a înlocui furnizorii)”.

Mnuchin a declarat că Washingtonul a făcut clar aliaților că se așteaptă ca ei să aplice sancțiunile împotriva Iranului „dar dacă există situații specifice, suntem deschiși să ascultăm”.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat în weekend că Washingtonul a respins cererea franceză de scutire pentru companiile care operează în Iran, potrivit lui Le Figaro.

Parisul a identificat domenii cheie în care se aștepta la derogări de timp pentru companii franceze, inclusiv pentru energie, domeniul bancar, farmaceutic și de automobile.

Administrația Trump a declarat că există peste 50 de companii străine care și-au retras afacerile din Iran de când Donald Trump a anunțat că SUA se retrage din Acordul nuclear.

Șeful dimplomației americane, Mike Pompeo, a declarat reporterilor, vineri, că: „Ne-au cerut să revedem cronologia pentru ca firmele să se încadreze în timp”.

Președintele Trump a spus că a cerut Arabiei Saudite să crescă producția de petrol, dacă este necesar, pentru a asigura aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.

Arabia Saudită are 2 milioane de barili pe zi de capacitate de rezervă.

Pe 23 iunie, Organizația țărilor exportatoare de petrol a convenit cu Rusia și alte state aliate producătoare de petro să crească producția din luna iulie, Arabia Saudită promisese un impuls de aprovizionare „măsurabilă”, fără a oferi însă numere specifice.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …