Acasă Diverse Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: reprezentarea în mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată în urmă cu 45.500 de ani în Indonezia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pictura are 54 de centimetri în înălţime şi 1,36 metri lăţime reprezintă un de Celebes. Aceasta a fost realizată cu ajutorul unui pigment de ocru roşu închis. Porcul este reprezentat cu o coamă de păr zburlit, precum şi cu o pereche de excrescenţe faciale care seamănă cu nişte colţi, tipic exemplarelor adulte mascule ale speciei.

Hominizii au vânat porci de Celebes pe insula Sulawesi timp de zeci de mii de ani, iar aceste animale sunt deseori reprezentate în arta preistorică a regiunii, în special cea din epoca glaciară.

Conturul a două mâini se poate vedea deasupra părţii din spate a animalului ce pare că priveşte înspre alţi doi porci care nu s-au păstrat decât parţial. Pentru a realiza conturul mâinilor, artiştii preistorici şi-au pus mâinile pe suprafaţa stâncoasă după ce au scuipat pigment pe deasupra. Echipa speră totodată să poată extrage mostre de ADN din resturi de salivă.

Pictura a fost realizată de Homo sapiens.

Maxime Aubert, de la Universitatea Griffith din Australia, a declarat pentru AFP că pictura a fost descoperită pe insula Sulawesi în 2017 de Basran Burhan, de către un student doctorand, în cadrul săpăturilor arheologice pe care echipa din care făcea parte le realiza împreună cu autorităţile indoneziene.

Grota Leang Tedongnge este situată într-o vale izolată, înconjurată de stânci calcaroase abrupte şi la distanţă de o oră de mers faţă de cea mai apropiată şosea.

Accesul se poate face doar în perioadele secetoase din cauza viiturilor care se produc în anotimpul ploios. Membri ai comunităţii izolate Bugis le-au spus cercetătorilor din echipă că este pentru prima dată când sunt vizitaţi de occidentali.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Creştere economică de peste 4%, în 2021

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a publicat pe blogul său o analiză privind situa…