Acasă Economie Ministerul Finanțelor s-a ÎMPRUMUTAT cu 300 de milioane de lei de la bănci. În 3 luni, guvernarea PNL a îndatorat România cu 10 MILIARDE de EURO

Ministerul Finanțelor s-a ÎMPRUMUTAT cu 300 de milioane de lei de la bănci. În 3 luni, guvernarea PNL a îndatorat România cu 10 MILIARDE de EURO

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 300 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 177 de luni, la un randament mediu de 4,78% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), conform Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 535,9 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei faţă de cea programată pentru luna decembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Din 4 noiembrie 2019, de când a preluat puterea, guvernarea PNL a împrumutat aproximativ 10 miliarde de euro. În lunile noiembrie și decembrie a îndatorat România cu 6,3 miliarde de euro. În această săptămână Ministerul de Finanțe a împrumutat 3 miliarde de euro, la care se adaugă cei 300 de milioane lei împrumutați astăzi.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …