Acasă Economie BNR: Nivel istoric al rezervelor internaţionale ale României

BNR: Nivel istoric al rezervelor internaţionale ale României

Banca Naţională a României (BNR) a publicat datele referitoare la rezervele valutare şi la rezerva de aur aferente finalului anului 2020. Rezervele de valută și aur ale țării noastre au atins un nivel fără precedent, înregistrând o creștere de 4,4 miliarde de euro față de 2019.

Potrivit unui comunicat al BNR, rezervele valutare, înregistrate la 31 decembrie 2020, erau de 37,379 miliarde de euro, comparativ cu 32,9 miliarde de euro, în 2019.

Potrivit BNR, în cursul lunii decembrie au avut loc următoarele operaţiuni:

  • intrări de 7,038 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor pe piaţa externă în valoare nominală de 2,500 miliarde de euro precum şi a împrumutului de la Comisia Europeană obţinut prin programul SURE în valoare de 3,039 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • ieşiri de 3,052 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit (inclusiv cele care au rezultat din reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută începând cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie 2020, de la 6% la 5%), plăti de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

În 2020, nivelul rezervelor de aur ale României s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea aurului pe care-l deţine Banca Naţională s-a situat la 5,138 miliarde de euro.

La 31 decembrie 2020, rezervele internaţionale ale României valute plus aur au fost de 42,517 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din istorie.

Plăţile scadente în luna ianuarie 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 144 milioane euro, se mai precizează în comunicatul Băncii Naţionale.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…