Acasă Extern Grecia nu va accepta condiţiile stricte impuse de UE pentru a utiliza bani din fondul de urgenţă

Grecia nu va accepta condiţiile stricte impuse de UE pentru a utiliza bani din fondul de urgenţă

Primul ministru, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că Grecia nu va accepta condiţii stricte impuse de Uniunea Europeană privind utilizarea ajutorului de urgenţă pentru criza cauzată de coronavirus, în contextul negocierilor dificile pe care liderii UE le vor propune pentru fondul de recuperare în valoare de 750 miliarde de euro, scrie Financial Times.

“Nu vrem să ne reîntorcem la supravegherea strictă şi nepopulară impusă de UE, Banca Centrală şi FMI”. Primul ministru, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat că Grecia nu va accepta condiţiile stricte impuse de Uniunea Europeană pentru a utiliza bani din fondul de urgenţă european de 750 miliarde de euro.

Mitsotakis a declarat că ţara sa s-a „maturizat mult” de la criza datoriilor şi că Grecia îşi va stabili singură propria agendă de redresare.

Premierul grec  declarat, într-un interviu, pentru Financial Times că Grecia nu se va reîntoarce la  supravegherea strictă şi nepopulară impusă ţării sale de „troica” oficialilor UE, Băncii Centrale Europene şi FMI ca în timpul crizei datoriilor, „forţându-ne să facem reforme” chiar dacă „nu a existat niciodată vreo achiziţie internă”.

Suedia, Finlanda, Danemarca şi Ţările de Jos se opun planurilor Comisiei Europene pentru fondul de recuperare şi solicită aplicarea aşa-numitei„ condiţionalităţi ”pentru banii acordaţi de UE pentru a se asigura că aceste cheltuieli sunt făcute pentru îmbunătăţirea competitivităţii.

Cancelarul german Angela Merkel, care susţine ideea fondului de recuperare, a declarat că banii trebuie folosiţi pentru „perioada viitoare” a fiecărei economii.

Mitsotakis a declarat că pentru Grecia este suficientă o revizuire semestrială a performanţei economice.

„Nu cred că este necesară o condiţionalitate suplimentară strictă”, a mai adăugat el, spunând că fiecare stat membru din sudul Uniunii Europene a considerat că această acţiune este „inacceptabilă din punct de vedere politic”.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…