Acasă Diverse Dragoș Săvulescu, partenerul de afaceri a lui Manochehr Saadi-Sohi,  a fost eliberat de polițiștii italieni

Dragoș Săvulescu, partenerul de afaceri a lui Manochehr Saadi-Sohi,  a fost eliberat de polițiștii italieni

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu, condamnat în România la 5 ani de închisoare cu executare,  a fost eliberat de Poliția din Napoli, în urma unei decizii luate de un judecător italian, relatează G4Media.ro, citând surse din poliție.

Dragoș Săvulescu a declarat instanței de judecată din Italia că decizia de condamnare la 5 ani de închisoare ar fi ”rezultatul controlului exercitat de serviciile secrete din România asupra judecătorilor și instituțiile acestui stat” conform surselor citate de G4Media.ro.

Condamnatul Dragoș Săvulescu a mai precizat că sentința de condamnare ar conține fapte ce nu corespund realității și că ar fi fost dată doar pentru pedepsirea lui pentru motivul că nu s-a supus regimului din România. Potrivit surselor G4Media.ro, Săvulescu a mai declarat că viața lui ar fi pusă în pericol în cazul unei predări către țara noastră.

Fostul acționar al echipei Dinamo ar fi cerut să nu fie extrădat în România din cauza condițiilor din penitenciar. Instanța a ținut cont de declarația dată de Săvulescu potrivit căreia a fost de bună credință, s-a predat și nu intenționează să mai fugă, au mai precizat sursele menționate.

Chiar dacă Săvulescu este lăsat în libertate, autoritățile române continuă procedura de aducere în țară a acestuia, însă deocamdată nu este stabilit vreun termen de judecată pentru extrădare, conform acelorași surse. Investigația jurnalistică este în desfășurare (va urma).

Context:

Dragoș Săvulescu a fost condamnat în februarie 2019 la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța și fugit din țară. S-a predat pe 13 ianuarie la o secție de poliție din Napoli (Italia), unde a și fost arestat, au declarat pentru G4Media.ro surse din poliție.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu fiind acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au condamnat la pedepse grele cu închisoarea pe inculpații celebri din dosarul DNA al retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța și Mamaia. Condamnările sunt definitive.

Astfel, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul Laurei Andrei, fostă Președinte  a Tribunalului București) – 2 ani cu suspendare.

Instanța a decis și confiscarea plajelor din Mamaia retrocedate ilegal.

Cine este Dragoș Săvulescu

Emil Dragoş Săvulescu are 45 de ani şi a fost acționar al Clubului de Fotbal Dinamo. A cochetat cu actoria, a fost iubitul Mădălinei Ghenea și s-a însurat de curând cu fosta Miss Albania, Angela Martini. A făcut bani din tranzacții imobiliare, după cum singur declara într-un interviu din Evenimentul zilei, din 2013: „Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, declara Săvulescu în urmă cu șapte ani.

Singura firmă în care apare numele său este cea care administrează Clubul Dinamo. În 2012 se afla în companie alături de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3, Cristian Borcea sau Nicolae Badea, dar renunță un an mai târziu, în 2013.

În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragoș Săvulescu, obținea, în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri consistente pentru proprietarii terenurilor din parcul Verdi. A dat în judecată Primăria Capitalei pentru că adevăraţii proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franţ şi Ion Tudor ar fi fost lipsiți de exercițiul folosinței terenurilor în perioada 2011-2015. Instanţa i-a dat dreptate în 2016 şi a acordat despăgubiri ce însumează 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare. Decizia nu era însă definitivă, după cum rezultă de pe portalul instanțelor de judecată.

În iunie, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp divizat în șase parcele. Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu și de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi.

În 6 septembrie anul trecut, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi, și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR, cumpărarea de la Săvulescu a terenului din Parcul Verdi la un preț de aproape 50 de milioane de euro. Asta după ce o comisie îl evaluase la 26,4 milioane de lei, prețul pieței. Explicația era că legea fusese modificată de puțină vreme și se aplicau aceleași prețuri și pentru terenurile fără utilități. Nu există date care să confirme dacă Dragoș Săvulescu a intrat în posesia banilor.

Cine este Manochehr Saadi-Sohi

Controversatul om de afaceri iranian Manochehr Saadi-Sohi, este partener cu Dragoș Săvulescu în afacerea Parcul Verdi.

Manochehr Saadi-Sohi, la vârsta de 16 ani s-a înrolat în armata iraniană și a luptat ca soldat în războiul dintre Iran și Irak (1980-1988). La sfârșitul războiului, în august 1988, a plecat în Afganistan, unde s-a înrolat în gruparea paramilitară condusă de Hamza, partenerul lui Osama bin Laden.

Manochehr Saadi-Sohi a venit în România, cu câțiva dolari în buzunar, la începutul anilor 1990, unde a închiriat un depozit la Antrefrig. În 1994, a cumpărat Antrefrig dând șpagă unui director FPS, conform propriilor spuse într-o discuție cu apropiații săi, afirmă surse Cadran Politic.

În apropierea Satului Francez din București, Saadati-Sohi a construit mai multe clădiri pe care, apoi, le-a supraetajat fără autorizație de construire.

Manochehr Saadi-Sohi este vechi prieten cu notarul Aurel Jean Andrei, soțul Laurei Andrei, fostă Președinte  a Tribunalului București, și de asemenea este prieten cu avocatul Albert Ionescu (un apropiat al generalului  Gabriel Oprea –spun surse Cadran Politic) de la firma de avocatură Ionescu și Sava.

În 2013, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA cu privire la compania RADET care a plătit firmei de avocatură Ionescu și Sava, într-un proces a lui Manochehr Saadi-Sohi, suma de patru milioane de lei (1 milion de euro) pe care RADET l-a pierdut și în cazul căruia nu ar fi făcut nici măcar recurs.

Presa din Israel îl suspectează pe iranianul Manochehr Saadi-Sohi de posibile finanțări ale unor grupuri teroriste din Orientul Mijlociu.

Manochehr Saadi-Sohi nu este agreat de comunitatea iraniană din România.

Cu privire la eliberarea lui Dragoș Săvulescu, persoane apropiate de Manochehr Saadi-Sohi afirmă că iranianul așteaptă cu nerăbdare să primească 27 de milioane de euro de la Dragoș Săvulescu, partea sa din afacerea cu Parcul Verdi. Investigația jurnalistică este în desfășurare. (va continua)

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…