Acasă Extern Familia și prietenii premierului Ungariei abonați la afaceri publice

Familia și prietenii premierului Ungariei abonați la afaceri publice

Prietenii și familia primului ministru Viktor Orban au reușit să câștige tot mai multe afaceri finanțate din fonduri publice, arată o analiză realizată de Reuters privind achizițiile publice din Ungaria.

Companiile deținute sau controlate de 10 oameni de afaceri – inclusiv prietenul lui Orban din copilărie Lorinc Meszaros și partenerii săi de afaceri, precum și ginerele său Istvan Tiborcz și asociații săi – au câștigat împreună afaceri publice în valoare de 1,975 trilioane forinți (7,85 miliarde de dolari)  din 2010  până acum, arată analiza Reuters.

Totalul include contracte atribuite fie direct, fie în consorțiu.

Cota celor 10 persoane a crescut anul trecut, când achizițiile publice din Ungaria au atins un nivel record de 3.63 trilioane forinți. În 2017, companiile controlate de ei au câștigat afaceri în valoare de 28% din aceasta, de la aproximativ 1-2% înainte de preluarea puterii de către Viktor Orban.

„Analiza Reuters a descoperit noi date și a ajuns la un rezumat valabil, care contribuie într-un mod relevant la acest domeniu”, a spus Istvan Janos Toth, economist la Academia de Științe din Ungaria. Toth este, de asemenea, director al Centrului de Cercetare a Corupției din Budapesta (CRCB). Analiza a folosit datele colectate de CRCB de pe site-ul Agenției pentru Achiziții Publice.

Nici guvernul, nici Orban nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Cele 10 persoane au apărut în timpul raportului special de la Lacul Balaton, una dintre cele mai importante destinații turistice din Europa Centrală. După ce Orban a anunțat o finanțare publică majoră pentru proiectele turistice din regiune în 2014, prietenii și familia lui Orban au cumpărat proprietăți în orașul Balaton.

Tiborcz, a fost primul investitor. El deține în prezent o participație la cel mai mare hotel al stațiunii. Această companie, a aflat Reuters, are dreptul la 45% din profiturile de la hotel și la un alt portofoliu.

El nu a răspuns la o cerere de comentariu.

Fonduri europene

Partidul lui Orban, Fidesz, participă la alegerile parlamentare din 8 aprilie cu o platformă electorală care se adresează afacerilor locale. Sondajele arată că premierul, în vârstă de 54 de ani, va asigura probabil un al treilea mandat, deși o opoziție unită și-a făcut campania mai puțin previzibilă.

Investiția Balaton va include fonduri ale Uniunii Europene.

UE are „toleranță zero față de fraudă cu fonduri UE și, prin urmare, insistă asupra unui angajament clar al tuturor statelor membre de a preveni frauda”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei îbtr-un e-mail adresat Reuters.

În raportul anual din 2016, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a recomandat Bruxelles-ului să ceară Ungariei să ramburseze fonduri UE în valoare de peste 4% din totalul sumelor alocate statelor blocului comunitar între 2012 și 2015.

OLAF a refuzat să discute despre anumite proiecte, însă afirmă pe site-ul său că face astfel de recomandări atunci când consideră că banii UE au fost „fraudați sau folosiți neregulamentar”. Încălcările suspectate pot include proiecte care au fost supraevaluate, complicitate cu ofertanții sau conflict de interes.

5/5 - (24 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…