Acasă Cultură Regimul Erdogan a transformat muzeul creștin Catedrala Sfânta Sofia în moschee

Regimul Erdogan a transformat muzeul creștin Catedrala Sfânta Sofia în moschee

Consiliul de stat din Turcia a deschis vineri calea transformării fostei catedrale creștine Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu, au anunţat mass-media turce, citate de AFP.

Cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu.

Consiliul a examinat această cerere din 2 iulie şi decizia sa a fost aşteptată în termen de 15 zile.

Catedrala monumentală, operă arhitecturală majoră în cultura creștină, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Catedrala Sfânta Sofia este considerată cea mai frumoasă biserică din lume, fiind cel mai cunoscut monument din Istanbul (sau Constantinopol cum, chiar și acum, îi spun grecii). Pe rând biserică, moschee și din 1935 muzeu, Hagia Sofia (”Sfânta Înțelepciune”, ”Înțepelciunea Divină”) este clădirea ce simbolizează: trecerea de la cultura europeană la cea orientală, gloria Imperiului Bizantin și apogeul celei mai fertile perioade din istoria romanității orientale- domnia lui Iustinian.

Catedrala Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de președintele Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă „umanităţii”.

Mai multe ţări, în special Rusia şi Grecia, care urmăresc soarta patrimoniului bizantin în Turcia, precum şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat Ankara cu privire la transformarea monumentului Sfânta Sofia în loc de cult musulman, o măsură pe care preşedintele islamo-fundamentalist Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte de mai mulţi ani.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…