Acasă Extern Rusia va asigura menținere a păcii în Nagorno-Karabakh. Turcia nu va putea ocupa poziții în regiune

Rusia va asigura menținere a păcii în Nagorno-Karabakh. Turcia nu va putea ocupa poziții în regiune

Declarația comună a președinților Rusiei și Azerbaidjanului și a prim-ministrului armean cu privire la încetarea ostilităților în regiunea Nagorno-Karabakh prevede doar desfășurarea unor trupe ruse de menținerea păcii. Rușii au ocupat deja poziții în Nagorno-Karabah.

Ieri, 9 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin, președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev și prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan au semnat o declarație comună privind încetarea focului complet în Nagorno-Karabakh. După cum a spus liderul rus, forțele azere și armene vor rămâne în pozițiile lor actuale, în timp ce forțele de menținere a păcii ruse vor fi dislocate în regiune.

Documentul stabilește că trupele ruse vor fi dislocate în regiune pentru o perioadă de cinci ani, dar acest termen poate fi prelungit automat  dacă este necesar, se arată în document.

„Un contingent de menținere a păcii al Federației Ruse, format din 1.960 de militari cu arme de calibru mic, 90 de transportoare blindate și 380 de vehicule cu motor și speciale vor fi desfășurate de-a lungul liniei de angajare în Nagorno-Karabakh și de-a lungul coridorului Lachinsky”, arată declarația celor trei lideri.

„Contingentul de menținere a păcii al Federației Ruse va rămâne o perioadă de cinci ani și acest termen va fi prelungit automat pentru alte perioade de cinci ani, dacă niciuna dintre părți nu declară, cu șase luni înainte de expirarea perioadei, intenția sa de a pune capăt acestei prevederi”, se aratî în document. Noaptea trecută, imediat după semnarea acordului, trupele ruse s-au pus în mișcare.

Rusia este ferm hotărâtă să asigure respectarea acordului cu privire la încetarea deplină a ostilităților din Nagorno-Karabakh. Toți semnatarii trebuie să respecte cele convenite, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova.

„Acestă declarație are statut de document. Plecăm de la presupunerea că trebuie să fie respectat de toți semnatarii”, a spus Zakharova.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…