Acasă Economie Europa: Topul celor mai bune ţări pentru mediul de afaceri. România ocupă locul 13

Europa: Topul celor mai bune ţări pentru mediul de afaceri. România ocupă locul 13

Conform ultimei ediţii din Cele Mai Bune Ţări Europene pentru Business/Best European Countries for Business publicată de Camera de Comerţ a UE, cele mai optime medii pentru afaceri sunt Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Elveţia, relatează Emerging Europe.

Deși multe ţări în curs de dezvoltare din Europa au devenit locuri prielnice mediului de afaceri, au în faţă un drum lung de parcurs până vor ajunge statele din vestul şi nordul continentului.

Estonia ocupă locul întâi în topul ţărilor emergente, reuşind să obţină un scor de 77,3 (din 100 de puncte), mai mult decât Irlanda, Belgia, Luxemburg şi Franţa. Per ansamblu, țara baltică ocupă locul 11 pe continent.

Pe locul al doilea se află o altă ţară baltică, Lituania, care a reuşit să obţină un punctaj mai mare decât Spania. Georgia, care este – potrivit Băncii Mondiale – cea mai uşoară ţară din Europa în care să faci business, a ocupat locul al treilea în topul ţărilor în curs de dezvoltare şi locul 18 pe continent.

Slovenia s-a clasat pe poziţia a patra, obţinând un avans de două locuri faţă de anul trecut. Topul 10 este completat de Letonia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Croaţia şi Belarus.

România ocupă locul 13 în ceea ce priveşte ţările emergente şi locul 32 pe continent, în timp ce Bulgaria este cel mai slab performer din Uniunea Europeană.

Cu scoruri mai mici decât Rusia, în partea de jos a clasamentului s-au clasat Albania, Bosnia şi Herţegovina şi Ucraina.

Clasamentul este bazat pe media dintre doi indicatori: scorul dat de Banca Mondială pentru uşurinţa cu care se poate face business, în care Georgia, Lituania, Macedonia de Nord, Estonia şi Letonia sunt cele mai prielnice state pentru mediul de afaceri, şi Indexul de Transparenţă a Corupţiei realizat de transparency.org, unde cele mai bune state emergente sunt Estonia, Lituania, Slovenia, Polonia şi Georgia.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…