Acasă Extern Încetare totală  a focului în Doneţk şi Lugansk după 6 ani de conflict

Încetare totală  a focului în Doneţk şi Lugansk după 6 ani de conflict

O „încetare completă şi atotcuprinzătoare a focului” a intrat în vigoare în zona de conflict din estul Ucrainei, începând de luni ora 0:00 (22:00 GMT duminică), a anunţat biroul prezidenţial de la Kiev, citat de dpa.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite.

Încetarea focului în regiunile Doneţk şi Lugansk – unde separatiştii proruşi luptă împotriva armatei ucrainene de peste şase ani – intervine după cel puţin două duzini de încercări eşuate de armistiţiu complet.

Discuţie Putin – Zelenski

Pe fondul acestei încetări a focului, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski duminică pentru a discuta despre o soluţie potenţială a conflictului, au anunţat ambele guverne.

Ambele părţi s-au folosit de acest apel telefonic pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt luptelor, potrivit comunicatelor Kremlinului şi biroului lui Zelenski.

Putin i-a cerut lui Zelenski să se angajeze în acordurile de pace existente nu numai cu vorbe, dar şi prin acţiuni, a declarat Kremlinul. Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile recente în Ucraina că o parte a planului de pace va fi renegociată şi a declarat că decizia Ucrainei de a ţine alegeri regionale spre sfârşitul acestui an contrazice acordurile precedente de pace de la Minsk, adaugă comunicatul.

Kievul intenţionează să organizeze alegeri regionale în octombrie în toată ţară, dar nu în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Putin a reiterat necesitatea punerii în aplicare a acordurilor ultimului summit asupra Ucrainei din 9 decembrie de la Paris, potrivit comunicatului.

Încetarea focului condiţie pentru un nou summit

Apelul a intervenit la câteva ore după ce papa Francisc a declarat, duminică, că se roagă ca o nouă încetare a focului să dureze, deschizând calea reconcilierii „mult dorite şi mult aşteptate”. Adresându-se mulţimii în Piaţa Sfântul Petru din Roma în timpul rugăciunii duminicale Angelus, pontiful a subliniat necesitatea „unui proces eficient de dezarmare şi deminare”, transmite Agerpres.

Această ultimă încetare a focului este considerată o condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…