Acasă Extern Guvernatorul Rimsevics a fost eliberat din arest

Guvernatorul Rimsevics a fost eliberat din arest

Guvernatorul Băncii Centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics, a fost eliberat din arest. El a fost reținut de poliție duminică  fiind suspectat că a primit mită.

După eliberarea din arest, marți, a declarat marți că a fost victima unei campanii de discreditare.

Sistemul financiar din Letonia a fost deranjat în ultimele zile de acuzațiile americane că bancă din Letonia s-a angajat în spălarea de bani banilor și de arestarea guvernatorului Băncii Centrale, Ilmars Rimsevics.

„Nu am cerut și nu am primit nici un fel de mită”, a declarat Rimsevics marți la o conferință de presă. „Am devenit ținta unor bănci comerciale din Letonia care vor să distrugă reputația Letoniei”.

Nici poliția, nici autoritatea anticorupție nu au dat detalii cu privire la mita de 100.000 de euro pretinsă de Rimsevics, care este membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care stabilește ratele dobânzilor pentru zona euro.

Luni, premierul Maris Kucinskis i-a cerut guvernatorului să demisioneze. Marți, premerul a spus că nu poate exclude faptul că acuzațiile de mituire au fost o încercare de a deteriora reputația autorităților letone.

Plângerea împotriva lui Rimsevics a fost făcută de Norvik Bank, o bancă mică din Letonia, a declarat prim-ministrule, adăugând că proprietarii Norvik nu au furnizat dovezi în ciuda faptului că au fost „în mod repetat întrebați”.

„Dacă proprietarii Norvik Bank au dovezi privitoare conducerea Băncii Letoniei că guvernatorul sau alt funcționar din statul leton au acționat ilegal, solicit să fie furnizate Biroului de prevenire și combatere a corupției, a spus Kucinskis.

Norvik Bank nu a răspuns la o solicitarea jurnaliștilor pentru a face comentarii.

Afirmațiile împotriva lui Rimsevics și avertismentul din partea Statelor Unite că intenționează să impună sancțiuni băncii ABLV au subliniat îngrijorarea față de o serie de bănci mici care operează în Letonia, care acționează deseori pentru clienți aflați în străinătate.

Biroul de combatere a criminalității financiare din cadrul Trezoreriei SUA (FinCEN) a acuzat cel de-al treilea cel mai mare creditor din Letonia, ABLV Bank, pe 13 februarie de „spălarea banilor instituționalizați” și de încălcarea sancțiunilor asupra Coreei de Nord.

FinCEN a afirmat că în Letonia a crescut riscul ca infractorii și companiile nerezidente să poată efectua tranzacții frauduloase sau să-și ascundă tranzacțiile financiare.

Anul trecut, două bănci letone au fost amendate cu peste 2,8 milioane de euro pentru că au permis clienților săi să încalce sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și de Organizația Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord. Alte trei bănci au primit amenzi mai mici.

5/5 - (23 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…