Acasă Extern Arestări surpriză în Arabia Saudită

Arestări surpriză în Arabia Saudită

În Arabia Saudită au fost arestate zeci de persoane pentru acte de corupție. În rândul acestora se află  prinți, ofițeri, oameni de afaceri și oficiali de rang înalt.

Arestările operate de autoritățile saudite, sâmbătă seara, continuă cimentarea puterii prințului Mohammed bin Salman.

Printre arestați se află prințul Alwaleed bin Talal care deține compania Kingdom Holding Co.. Acesta este este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. După arestare acțiunile companiei sale au scăzut, duminică, cu aproape 9 procente în tranzacțiile de pe bursa saudită. Printre numeroasele investiții ale prințului Alwaleed se numără Twitter, Apple, News Corp, Rupert Murdoch, Citigroup și lanțurile hoteliere Four Seasons, Fairmont și Movenpick. El este, de asemenea, un investitor în companiile Lyft și Careem.

Între arestații surpriză se află doi dintre fiii târzii ai regelui Abdullah, căruia i-a succedat la tron actualul rege Salman.

Aceste arestări, semnalate ca fiind pro-guvernamentale, indică faptul că prințul Mohammed bin Salman își va respecta promisiunea de a reforma țara.

Regele Salman l-a numit pe fiul său Mohammed, cel care îi va succeda la tron, în funcția de șef al unei comisii anticorupție cu câteva ore înainte de a opera arestarea înalților demnitari și funcționari.

Un oficial guvernamental, care are legături strânse cu serviciile de informații, a declarat că 11 principi și 38 de alte persoane sunt deținute în hoteluri de cinci stele din Riyadh. Oficialul a vorbit cu condiția păstrării anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

Magnitudinea arestărilor este fără precedent în Arabia Saudită, unde principii și asociații lor de afaceri erau văzuți ca fiind mai presus de lege.

Cetățenii saudiți se plâng de mult timp de corupția din guvern și de folosirea abuzivă a fondurilor publice din partea celor aflați la putere.

Ministerul Finanțelor a declarat că ancheta anti-corupție „deschide o nouă eră a transparenței și responsabilității”, sporește încrederea în statul de drept și îmbunătățește climatul investițional al regatului.

Relatările au sugerat că persoanele arestate au fost reținute la Ritz Carlton din Riyadh, unde, cu doar câteva zile înainte, a fost găzduită o importantă conferință pentru investiții.

Cu puțin timp înainte de arestări, regele Salman l-a înlăturat pe prințul Miteb bin Abdullah din funcția de șef al Gărzii Naționale, la fel ca și pe fratele acestuia, prințul Turki bin Abdullah, care a fost guvernator al orașului Riyad.

Printre persoanele arestate se află: Alwalid al-Ibrahim, un om de afaceri saudit care are legaturi cu familia regală și conduce grup satelit MBC; Amr al-Dabbagh, fostul șef al Autorității Arabe de Investiții din Arabia Saudită; Ibrahim Assaf, fostul ministru de finanțe; Bakr Binladin, șeful grupului Saudi Binladin, un important conglomerat de firme.

Înaintea arestărilor de sâmbătă seara a existat un alt val de arestări în rândul clericilor și scriitorilor care erau figuri saudite populare pe social media.

”Arestările efectuate sugerează că prințul Mohammed, în loc să alcătuiască alianțe, își extinde puterea în rândul militarilor și a gărzii naționale, pentru a contracara ceea ce pare a fi o opoziție mai larg răspândită în cadrul familiei regale și al războiului din Yemen „, a declarat James M. Dorsey, specialist în Golf.

Arabia Saudită a declarat sâmbăta târziu că a interceptat o rachetă balistică trasă din Yemen spre aeroportul internațional din Riyadh, situat la periferia capitalei. Prințul coroanei, în calitate de ministru al apărării, supraveghează războiul impus împotriva rebelilor și a aliaților iranieni, ai acestora.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…