Acasă Extern Arabia Saudită: Trei activiste pentru drepturile omului au fost eliberate temporar din arest

Arabia Saudită: Trei activiste pentru drepturile omului au fost eliberate temporar din arest

Trei dintre cele 11 activiste pentru drepturile omului din Arabia Saudită, reţinute în mai anul trecut, au fost eliberate temporar joi, a anunţat agenţia de ştiri SPA, iar surse apropiate au declarat că celelalte vor fi eliberate duminică, relatează Reuters.

Activistele sudite care se află în arest se confruntă cu acuzaţii legate de activitatea desfăşurată privind drepturile omului şi pentru contactele avute cu jurnalişti şi diplomaţi străini.

Cele trei activiste care au fost eliberate au declarat miercuri în faţa unui tribunal din Riyad că au fost supuse la tortură în cele peste nouă luni de detenţie, potrivit unor surse familiare cu subiectul, transmite Reuters.

Detenţia femeilor şi ştirile despre tratamentele la care au fost supuse au accentuat criticile Occidentului la adresa regatului saudit.

„Instanţa a indicat că eliberarea temporară a fost decisă după ce a studiat cererile depuse în timpul şedinţelor de judecată”, informează SPA.

Conform sursei citate instanţa va continua să cerceteze cazurile, iar eliberarea acestora este condiţionată de participarea la audienţele care vor avea loc până la adoptarea unei decizii finale.

Surse informate au declarat că cele trei femei eliberate sunt bloggerii Eman al-Nafjan, academicianii Ruqayya al-Muharib şi  Aziza al-Yousef, în vârsta de 60 de ani.

Ruqayya al-Muharib, academician, a fost arestată în cadrul unei represiuni împotriva clericilor, intelectualilor și activiștilor în septembrie 2017.

Aziza al-Youssef, academician, și Eman al-Nafjan au fost reținute în cadrul unei razii care a vizat apărătorii drepturilor femeilor în mai 2018, cu doar câteva săptămâni înainte ca prințul moștenitor Mohammad bin Salman să pună capăt interdicției privind dreptul femeilor de a avea permis de conducere auto.

Aziza al-Youssef, în vârstă de peste 60 de ani, a fost una dintre primele activiste ale regatului saudit care au organizat o campanie pentru dreptul femeilor de a conduce vehicule și a semnat o petiție în ultimii ani, în care solicita încetarea legilor privind tutela asupra femeilor, care acordă bărbaților control asupra membrilor familiei lor.

Eman al-Nafjan, arestată în mai 2018, a fost eliberată temporar, miercuri.

Eman al-Nafjan este un binecunoscut blogger care a condus un autoturism în Riad, în 2013, ca parte a unui protest care a atras atenția internațională.

Arabia Saudită nu a făcut acuzații publice asupra nici uneia dintre activiste, dar Human Rights Watch a relatat la mijlocul lunii martie că acestea păreau „aproape în întregime legate de activitățile lor în domeniul drepturilor omului”. Acuzațiile includ, de asemenea, contactul cu organizațiile internaționale, mass-media străine și alți activiști, a afirmat grupul pentru drepturile omului.

CNN relatează că a văzut acuzarea pentru una dintre cele mai proeminente activiste, Loujain al-Hathloul. Într-o secțiune intitulată „Infracțiunile săvârșite”, Hathloul este acuzată de activism împotriva legilor restrictive privind tutela bărbătească în regatul saudit, însoțită de o listă de contacte  cu jurnaliști și diplomați străini.

Arestarea activistelor în Arabia Saudită a fost condamnată internațional, inclusiv la Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite, unde o declarație cu numele activistelor arestate a fost semnată, în martie,  de 36 de țări care au cerut eliberarea lor.

Activiștii din Arabia Saudită și Human Rights Watch au afirmat că unii deținuți de sex feminin au fost torturați și hărțuiți sexual în închisoare.

Activista saudită Loujain al-Hathloul

Membrii familiei lui Hathloul au declarat că au raportat că a fost abuzată fizic și sexual în detenție. Când a fost vizitată la închisoare de către părinți, ea le-a spus că a fost biciuită, bătută, electrocutată și abuzată sexual într-un subsol pe care la numit „palatul terorii”, a scris fratele său, Walid al-Hathloul, în ianuarie.

Autoritățile din Arabia Saudită nu au răspuns la cererea CNN de a formula observații cu privire la acuzațiile de tortură. Riadul a negat anterior acuzațiile de tortură într-o declarație adresată CNN în urma unui raport inițial al Human Rights Watch, în care se susținea abuzul din noiembrie.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…