Acasă Intern PNL împlinește 145 de ani. Ludovic Orban: Românii vor avea un loc unde se pot întâlni cu istoria

PNL împlinește 145 de ani. Ludovic Orban: Românii vor avea un loc unde se pot întâlni cu istoria

Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, duminică, la inaugurarea Muzeului Naţional „Brătianu”, care are sediul în Vila Florica, fosta reşedinţă a familiei Brătianu din Ştefăneşti, Argeș. Acesta a spus că readucerea în proprietatea statului a Vilei Florica oferă românilor un loc unde se pot întâlni cu istoria.

„Am o mare satisfacție sufletească că pot să fiu azi prezent, aici, la un moment important, în locul unde s-a făcut istorie. Vreau ca acest moment să fie și un moment de continuitate în zidirea unei Romanii puternice. În urma cu 145 de ani se puneau bazele Partidului Național Liberal, un partid pro-civilizație care s-a asociat cu toate mometele importante ale istoriei României moderne. De 30 de ani, noi, liberalii, am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înființarea a PNL. Anul trecut baronii PSD ne-au interzis să venim aici și să aniversăm partidul. Și, prin intermediul unui proiect de lege care a readus în proprietatea statului Vila Florica, putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria. Le cer scuze colegilor mei că am restrâns la maxim prezența membrilor PNL. Am ales să fie prezenți doar acei omeni care au fost implicați în readucerea Vilei Florica în patromoniul național”, a spus Orban, potrivit Mediafax.ro.

Muzeul Naţional „Brătianu” va fi în subordinea Ministerului Culturii și va funcționa în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş.

Muzeul Național Brătianu – Vila Florica, Ștefănești, județul Argeș

Potrivit legii de înființare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie, muzeul va avea următoarele obiective:

  • aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari;
  • organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente;
  • publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse.

Muzeul va avea ca obiectiv și achiziţionarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecţia Muzeului.

Va fi creată o secţie de activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi tineret cu scopul stimulării creativităţii acestora; organizarea de activităţi menite să contribuie la aprofundarea şi mediatizarea, de o mai mare amploare, a informaţiilor despre istoria familiei Brătianu şi a locurilor unde aceasta a trăit.

Legea prevede ca activitatea Muzeului să fie finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.

Istorie

Partidul Național Liberal (PNL) este cea mai veche formațiune politică din țară. A fost înființat sub acest nume la 24 mai 1875.

Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali.

De numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României:

  • instaurarea monarhiei constituționale (1866),
  • obținerea independenței de stat (1877),
  • ridicarea României la rang de regat (1881),
  • Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918),
  • adoptarea Constituției din 1923,
  • relansarea economică după criza din 1929–1933.

În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…