Acasă Extern SUA trimit sute de militari în Arabia Saudită pe fondul intensificării tensiunilor cu Iranul

SUA trimit sute de militari în Arabia Saudită pe fondul intensificării tensiunilor cu Iranul

Pentagonul a anunţat că va trimite trupe americane în Arabia Saudită pentru a proteja interesele SUA de „ameninţări emergente, credibile”, decizia Washingtonului a fost luată în contextul intensificării tensiunilor cu Iranul, informează BBC News.

Arabia Saudită a confirmat că regele Salman a aprobat transferul de trupe, care „va consolida stabilitatea şi securitatea regională”.

Arabia Saudită a mai găzduit trupe americane în anul 2003, după intervenţia SUA în Irak.

SUA ar urma să trimită baterii antiaeriene şi antibalistice Patriot şi 500 de militari la baza aeriană Prince Sultan din zona centrală a Arabiei Saudite, la aproximativ 80 de kilometri sud de Riad, conform sursei citate.

„Această mişcare de forţe oferă un element suplimentar de descurajare şi asigură capacitatea noastră de a proteja forţele şi interesele noastre în regiune împotriva unor ameninţări emergente, credibile”, se afirmă într-un comunicat al Comandamentului Central al Statelor Unite.

SUA au mobilizat forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent, care are circa 70 de avioane de atac, precum şi trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke, într-o demonstraţie de forţă faţă de ceea ce oficialii americani consideră a fi ameninţări iraniene la adresa trupelor şi obiectivelor americane din regiune.

De asmenea, Statele Unite  au trimis bombardiere B52 în Qatar şi avioane F-35 şi F-15 în Emiratele Arabe Unite. În plus, în Bahrain se află Flota a V-a a SUA şi militari ai Unităţii navale de reacţie rapidă 22.

Potrivit Institutului Brookings, Iranul are 15 tipuri de rachete balistice cu raze cuprinse între 200 şi 6.000 de kilometri.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Șujaa Alsayed Suleiman
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arabia Saudită continuă dialogul cu consiliul militar şi opoziţia din Sudan

Arabia Saudită a informat miercuri că urmăreşte dezvoltarea situaţiei din Sudan şi susţine…