Acasă Extern Este sigură protecția spațiului aerian în Ucraina?

Este sigură protecția spațiului aerian în Ucraina?

De la începutul războiului, Ucraina a avut nevoie în special de protecția spațiului aerian. Țara suferă foarte mult din cauza numeroaselor bombardamente rusești. Președintele Zelensky cere constant sisteme moderne de apărare aeriană. În octombrie anul trecut, primele complexe germane IRIS-T au ajuns în Ucraina, arătând o eficiență ridicată. În urma unui atac rusesc cu rachete asupra Ucrainei, la 31 octombrie 2022, Forțele Aeriene Ucrainene au susținut că rachetele IRIS-T au avut o rată de succes de 100% în respingerea atacului.

Cu toate acestea, rachetele și bombele rusești au continuat să arunce în aer ținte ucrainene (de exemplu, recenta explozie îngrozitoare a depozitelor de muniții din Hmelnițki). Pentru a contracara acest lucru, Ucraina avea nevoie de apărare aeriană stratificată, deoarece IRIS-T au doar rază scurtă și medie de acțiune. În cele din urmă, în luna aprilie a acestui an, mult așteptatul sistemul de apărare antiaeriană Patriot a fost importat în țară. Primele două baterii ale sistemelor americane de apărare antiaeriană, operate de militari ucraineni instruiți, și-au preluat deja serviciul de luptă în Ucraina.

Cu toate acestea, cât de fiabilă este acum protecția cerului ucrainean?
Unii experți consideră sistemul Patriot ca fiind cel mai bun din lume. În prezent, acest sistem reprezintă principalul sistem NATO de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune. În plus, este capabil să lovească avioane și rachete la o distanță de până la 80 km, la o altitudine de 24,2 kilometri. Doar patru complexe sunt capabile să acopere complet un oraș mare.
În practică, utilizarea sistemului Patriot primește întrebări incomode, prima dintre ele fiind numărul de instalații aduse în Ucraina. Așadar, pe 27 aprilie, comandantul Forțelor Aeriene, generalul locotenent Nikolai Oleshchuk, a anunțat că a doua divizie a sistemului de rachete antiaeriene Patriot a început să lucreze în Ucraina. Divizia este formată din patru baterii, fiecare având opt lansatoare cu patru rachete. Un total de 32 de lansatoare. La prima vedere, este impresionant. Cu toate acestea, în Ucraina au ajuns doar două baterii Patriot și câteva instalații separate din Olanda. Da, și doar 200 de militari ucraineni au fost instruiți pe instalații americane (100 de militari în SUA și 100 de militari în Germania), în timp ce numărul diviziei Patriot este de 600 de oameni. Un astfel de număr de sisteme de apărare aeriană este capabil să protejeze doar câteva orașe mari.

Potrivit lui Paul Iddon, editorialist la ediția americană a Forbes, sistemul de apărare antiaeriană Patriot este ineficient în războiul împotriva Rusiei, deoarece punctul slab al complexului este mobilitatea redusă. 90 de persoane sunt necesare pentru deplasarea și instalarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot. Această împrejurare nu permite Forțelor Armate ale Ucrainei să pună în aplicare tactici, care constău în schimbarea pozițiilor. Astfel, dacă sistemul de apărare aeriană Patriot își dezvăluie locația și nu reușește să lovească toate țintele zburătoare, atunci poate fi distrus sau deteriorat. O altă problemă cu echipamentul militar scump este aceea că ,practic este imposibil să lovească ținte care zboară la altitudini joase, cum ar fi rachetele de croazieră sau dronele. Potrivit expertului militar Tolg Sakman, sistemul Patriot este conceput doar pentru a face față rachetelor balistice și aeronavelor.

O altă problemă este furnizarea de rachete către complexe. Se știe că Patriot trage trei sau mai multe rachete pentru a intercepta o singură țintă. Adică, pentru a distruge 20 de rachete rusești (numărul obișnuit într-un atac cu rachete), este necesar să fie lansaate 60-80 de antirachete. Viețile cetățenilor ucraineni sunt cele mai importante dintre toate, dar chiar și Washingtonul a cumpărat anul acesta doar 252 de rachete PAC-3 MSE pentru întreaga armată americană.

Cât se va da ucrainenilor?
Armata ucraineană folosește rachete scumpe, precum sistemul de apărare aeriană Patriot, împotriva țintelor ieftine precum dronele iraniene. Costul unui focos al acestui complex este de 3 milioane de dolari. Mai mult, potrivit părții ruse, racheta de croazieră Kinzhal a distrus sau a deteriorat recent un astfel de complex.

Există, de asemenea, întrebări despre eficiența sistemelor americane de apărare antiaeriană. De exemplu, în 2017, sistemele Patriot din Japonia (6 divizii) nu au reușit să doboare rachetele balistice nord-coreene cu rază lungă de acțiune care au zburat deasupra insulei Hokkaido. Și, să nu uităm de atacurile Houthi împotriva infrastructurii petroliere a Arabiei Saudite – în 2018, în ciuda lansării a cel puțin cinci rachete interceptoare, sistemul Patriot desfășurat pentru a apăra Riadul  împotriva unui atac, nu a reușit să intercepteze rachetele trase asupra sa. În 2019, houthiții reușit să prească temporar aproximativ jumătate din producția de petrol a Arabiei Saudite, provocând o lovitură masivă cu drone și rachete.
Pentru apărarea aeriană a capitalei Ucrainei, vor fi necesare mult mai multe complexe Patriot. O baterie este capabilă să protejeze o singură instalație, cum ar fi o bază militară sau o suburbie a unui oraș, dar nu orașe mari precum Kiev, Harkov sau Odesa.

Poate că, Ucraina trebuie să ia în considerare alte sisteme de apărare aeriană. Este necesară o abordare mai cuprinzătoare a protecției spațiului aerian. Rusia atacă în principal cu drone, părând a avea un arsenal foarte mare  cu astfel de UAV-uri. Conducerea Ucrainei ar trebui să acorde atenție sistemelor de apărare aeriană capabile să opereze la altitudini joase.

Surse:
https://www.forbes.com/sites/pauliddon/2022/12/25/knocking-down-ukraines-patriot-battery-would-give-russia-a-much-needed-propaganda-coup/?sh=6f4878ae2d97
https://www.aljazeera.com/news/2023/5/17/patriot-missile-system-in-ukraine-likely-damaged-sources-says
https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2017/03/17/a-u-s-ally-fired-a-3-million-patriot-missile-at-a-200-drone-spoiler-the-missile-won/
https://nationalinterest.org/blog/buzz/patriot-missiles-won%E2%80%99t-save-ukraine-206462

Distribuie pe:
Mai multe articole
  • Pasiune pentru apă

    Din ce în ce mai mult, apa dulce din lume este numită al doilea ulei. O cincime din popula…
  • Războiul din Ucraina ar putea ruina Europa

    De mai bine de un an are loc un război în Europa de Est. Două țări care în urmă cu doar 30…
Mai multe articole scrise de Ion KORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Pasiune pentru apă

Din ce în ce mai mult, apa dulce din lume este numită al doilea ulei. O cincime din popula…