Acasă Diverse Zi istorică pentru femeile din Arabia Saudită

Zi istorică pentru femeile din Arabia Saudită

Începând de astăzi, în Arabia Saudită este ridicată interdicția pentru femei de a conduce automobile.

Astăzi a intrat în vigoare legea promovată de Prințul saudit Mohammad bin Salman, moștenitorul tronului Arabiei Saudite, prin care femeile au dreptul de a șofa.

Femeile din Arabia Saudită au putut fi văzut astăzi conducând automobile, fiind pentru prima dată în istoria regatului.

Sfârșitul interdicției controversate aduce națiunea ultra-conservatoare a Golfului în linie cu restul lumii. De asemenea, reprezintă punctul culminant al anilor de campanie  în domeniul drepturilor și libertății femeilor din țările musulmane, în care activiștii au fost uneori arestați și închiși pentru eforturile lor.

Mona Al-Fares, medic, a așteptat miezul nopții în mașină, pentru a fi ridicată interdicția, pentru a conduce prima dată pe străzile din Jeddah.

„Mă simt ca și cum sunt surprinsă că pot să șofez în propria mea țară, mă simt fericită, am simțit că sunt liberă”, a declarat ea pentru CNN.

Măsura legislativă a fost anunțată prima dată în septembrie anul trecut, a eliberând multe femei de constrângerile legate de necesitatea de a angaja un șofer bărbat pentru a călători chiar și la distanțe mici.

Dreptul de a conduce automobile va permite multor femei saudit să-și găsească un loc de muncă, să își dezvolte propria afacere și să exploreze regatul.

Angajarea femeilor este o parte esențială a planului ambițios al Arabiei Saudite de a-și reforma economia, cunoscut sub numele de ”Vision 2030”. Agenda reformelor este condusă de către Printul Mohammed bin Salman.

Pentru unii, totuși, jubilarea la realizarea unei duminici a libertății greu câștigate va fi atenuată de arestările din luna trecută a unui număr de activiști ai drepturilor omului din Arabia Saudită, inclusiv de unii care au jucat un rol proeminent în lupta pentru dreptul femeilor de a avea permid de  conducere.

Multe alte restricții privind viața de zi cu zi a femeilor saudite rămân în vigoare în cadrul sistemului de tutelă masculină – inclusiv dreptul de a se căsători, de a munci sau de a călători.

Astăzi, femeile au început să posteze fotografii și clipuri video în care conduc automobile și sărbătorirea de ridicare a interdicției.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…