Acasă Intern România a intrat în SCENARIUL 2 de coronavirus. Vârful epidemiei în perioada Paștelui

România a intrat în SCENARIUL 2 de coronavirus. Vârful epidemiei în perioada Paștelui

România a intrat în scenariul 2 de intervenție privind epidemia de coronavirus, fiind înregistrate deja 31 de cazuri la nivel național, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au anunțat măsuri mai restrictive impuse în urma ședinței Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

De la pacientul 26, România se află în scenariul doi de intervenție, astfel încât autoritățile au dispus interzicerea tuturor evenimentele publice cu o prezență mai mare de 100 de persoane, sistarea exporturilor de medicamente sau decalarea programului de muncă pentru persoanele care se deplasează cu mijloace de transport în comun.

Măsuri sunt necesare în condițiile în care s-a observarea intrarea în faza în care virusul se răspândește în plan local, după ce, inițial, cazurile confirmate erau înregistrate în rândul persoanelor întoarse din țările în care epidemia s-a extins, în special Italia.

Un vârf al epidemiei este așteptat în perioada Paștelui.

Pentru prevenirea răspândirii locale, Raed Arafat a anunțat că persoanele care nu recunosc la intrarea în țară că se întorc dintr-o zonă de risc vor fi amendate cu 4.000 de euro.

În pregătirea intrării în scenariul 3, care se declară după 100 de pacienți, spitalele de suport vor fi pregătite pentru a prelua cu infecții non-coronavirus pentru ca clinicile speciale în boli infecțioase să fie strict folosite pentru pacienții cu coronavirus.

Măsuri anunțate de Raed Arafat:

 • Se suspendă pentru 6 luni distribuirea medicamentelor, dispozitivelor medicale, materiale sanitare în afara României.
 • Plecarea către serviciu va fi decalată – pentru sectorul public este o obligativitate, pentru sectorul privat o recomandare.
 • Teatrele, cinematografele și activitățile în sălile închise nu se pot desfășura cu un public mai mare de 100 de persoane.
 • Sistarea activităților cu public pentru muzee până în 31 martie.
 • Recomandarea suspendării activităților universităților până în 31 martie.
 • A fost constituită o celulă de criză la Ministerul de Interne privind aglomerația din vămi – a fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale, mai ales la Borș și Nădlac, și s-a evaluat epidemiologic toți cetățenii români veniți din zone de infecție cu coronavirus.
 • În carantină sunt 752 de cazuri – 429 sosiți prin Ungaria, 23 prin Serbia, 70 prin Ucraina, 54 prin Otopeni.
 • Persoanele care vin din afara țării nu pot ascunde locurile de venire, au fost tentative de inducere în eroare, solicităm să colaboreze cu autoritățile.
 • Spitalul Gerota a fost introdus în carantină. Medicii și pacienții au fost introduși în carantină pentru 14 zile.
 • Nu acceptăm nicio excepția de la respectarea măsurile de prevenție precum izolarea
 • Unii au venit cu ideea de a organiza cluburi de vacanță pentru copiii care nu merg la școală. Acest lucru este ca și cum școala nu a fost închisă și măsura nu a fost luată. Unele prefecturi au interzis acest lucru
 • Mall-urile și magazinele mari nu sunt afectate de măsura închiderii spațiilor unde sunt mai mult de 100 de persoane.
 • Se aplică pentru cinematografele din mall-uri, pentru Teatrul Național, pentru Opera Națională
 • Implicarea Armatei nu este un lucru nou. HG 557 din 2016 stabilește exact cum se desfășoară managementul riscurilor și include Armata pentru suport – forțele medicale, medici militari trimiși la frontiere.
 • Avem un medic care este infectat pozitiv. A fost în contact cu pacientul de la Gerota.
 • Scenariile sunt variabile. Există un scenariu care spune că vom avea un vârf de Paște, apoi să scadă și să crească iar în noiembrie, ca și gripa. Nu știm ce scenariu va fi real, vom vedea în timp. Măsurile de prevenție pe care le luăm acum sunt pentru a cumpăra timp până la apariția vaccinului.
 • La acest moment nu se pune problema ca Bucureștiul sau Ilfovul să fie închise. Dacă există o transmisie mare se poate pune problema, dar nu suntem în acest punct.
 • Interdicțiile nu se aplică pentru ședința de plen a Parlamentului programată pentru joi

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …