Acasă Diverse ”Ochii întunericului”: o carte din 1981 PREVEDEA focarul coronavirusului 2019

”Ochii întunericului”: o carte din 1981 PREVEDEA focarul coronavirusului 2019

Infecția cu coronavirusul descoperit în  Wuhan, China, în 2019, apare ca o paralelă a armei biologice ”Wuhan-400” din romanul ”Ochii întunericului” a scriitorului american Dean Koontz, publicat în 1981.

”Ochii întunericului” este un roman thriller care se concentrează pe o mamă care pornește într-o căutare pentru a afla dacă fiul ei a murit cu adevărat în urmă cu un an sau dacă este încă în viață. Pe măsură ce mama îndurerată, care este protagonista, începe să caute adevărul, persoanele pe care le întâlnește încep să moară fără explicații.

O teorie împărtășită pe larg pe rețelele de socializare susține că autorul american Dean Koontz a prezis focarul Coronavirus 2019-2020 în 1981. Postările care prezintă coperta cărții „Ochii întunericului” și o pagină în care Koontz descrie coronavirusul din romanul său are foarte multe share-uri și retweet-uri pe Twitter, începând din 27 februarie 2020.

Majoritatea postărilor care circulă pe rețelele de socializare arată coperta cărții și o pagină din carte menționând un virus numit „Wuhan-400”.

Fotografiile publicate pe social media cuprind pagini din carte lui Koontz cu texte care reliefează Wuhan: „Arma biologică poartă numele „ Wuhan-400 ”, deoarece a fost dezvoltată într-un laborator RDNA din afara orașului Wuhan, și s-a folosit tulpina viabilă de la patru sute de microorganisme artificiale create la centrul de cercetare”.

O altă pagină din carte, care circulă pe internet, menționează anul 2020 și izbucnirea unei „boli grave de tip pneumonie”.

În romanul său, Koontz a descris „Wuhan-400” drept „cea mai importantă și periculoasă boală din China: o nouă armă biologică”. El a mai scris că a fost dezvoltată în laboratoarele din afara orașului Wuhan.

Simptomele și comportamentul „Wuhan-400” al lui Koontz se întâmplă mult mai repede, incubația fiind de „patru ore”. Perioada de incubație a COVID-19 este cuprinsă între 1-14 zile. Conform Organizației Mondiale a Sănătății , cel mai frecvent timp de incubație este în jur de cinci zile.

De asemenea, Koontz descrie „Wuhan-400” ca o boală cu o „rată de ucidere” de 100%. „Odată infectat, nimeni nu trăiește mai mult de douăzeci și patru de ore. Majoritatea mor în doisprezece ore”, scrie el. Rata mortalității COVID-19 este departe de aceasta, potrivit OMS, rata cazurilor de deces este între 2% și 4% în Wuhan și 0,7% în afara Wuhan (aici).

În roman, „Wuhan-400” este descris ca fiind „infinit mai rău” decât Ebola (EVD), dar COVID-19 este mai puțin amenințător decât EVD. Conform OMS, rata medie a mortalității cazurilor EVD este de aproximativ 50%, în timp ce ratele de fatalitate a cazurilor au variat de la 25% la 90% în focarele anterioare (vezi aici). Noua rată a decesului coronavirusului este cuprinsă între 2% și 4% în Wuhan și 0,7% în afara Wuhan.

De remarcat faptul că, în prima ediție a cărții „Ochii întunericului” din 1981, virusul fictiv a fost numit ”Gorki 400”, după o localitate rusă numită „Gorki”. După căderea Uniunii Sovietice în 1991, numele virusului a fost schimbat după numele laboratorului care a produs arma biologică.

Producătorul de televiziune Lee Rich a achiziționat drepturile pentru carte împreună cu ”The Face of Fear”, ”Darkfall” și un al patrulea roman fără nume pentru un serial de televiziune bazat pe opera lui Koontz.

 

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …