Acasă Extern Sancțiunile SUA asupra Coreei de Nord rămân până la denuclearizarea completă

Sancțiunile SUA asupra Coreei de Nord rămân până la denuclearizarea completă

Sancțiunile dure ale SUA asupra Coreei de Nord vor rămâne până la denuclearizarea completă, a declarat joi Mike Pompeo, șeful diplomației americane, acesta fiind un proces ce urmează a fi etapizat.

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au dat o declarație comună după reuniunea din Singapore, în care Nordul a reafirmat angajamentul de a „lucra la denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, în timp ce președintele Trump s-a angajat să ofere garanții de securitate.

Donald Trump a declarat, ulterior, la conferință de presă că va pune capăt exercițiilor militare americane și sud-coreene.

„Președintele Trump a fost incredibil de clar în ceea ce privește secvențializarea denuclearizării și a scutirii de sancțiuni”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo reporterilor după întâlnirea, la Seul, cu președintele Coreei de Sud și cu ministrul japonez de externe.

„Vom obține denuclearizarea completă; doar atunci va fi scutirea de sanctiuni „, a spus Pompeo.

Mass-media de stat nord-coreeană a anunțat miercuri că Trump și Kim au recunoscut principiul „acțiunii pas cu pas și simultan” pentru a realiza pacea și denuclearizarea pe Peninsula Coreeană.

Declarația summitului nu a furnizat detalii cu privire la momentul în care Coreea de Nord va renunța la programul său de arme nucleare sau cum va putea fi verificată dezmembrarea instalațiilor nucleare.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat după summit că lumea a scăpat de amenințarea războiului, reamintind evaluarea optimistă a președintelui Trump despre întâlnirea sa cu Kim.

„Cel mai important lucru estă că oamenii, inclusiv cei din Statele Unite, Japonia și coreenii, au reușit să scape de amenințarea cu războiul, cu armele nucleare”, a declarat președintele Moon în prezența lui Mike Pompeo.

Șeful diplomației americane a insistat că Nordul s-a angajat să renunțe la arsenalul său nuclear, dar a spus că nu va fi „un proces ușor”.

Kim Jonh-un a înțeles că trebuie să scape rapid de arsenalul său nuclear pentru a scăpa de sancțiunile severe ale SUA.

Președintele Moon Jae-in a declarat că Sudul va fi flexibil atunci când vine vorba de presiunea militară asupra Coreei de Nord dacă este sinceră cu privire la denuclearizare.

Tot joi, Coreea de Nord și Coreea de Sud au purtat primele discuții militaredupă mai mult de un deceniu. Discuțiile au urmat după summitul inter-coreean din aprilie, la care Moon și Kim au convenit să dezamorseze tensiunea și să înceteze „acțiunile ostile”.

Vorbind mai târziu la Beijing, Mike Pompeo a mulțumit Chinei pentru eforturile sale de a se asigura că va avra loc reuniunea la nivel înalt între Trump-Kim, dar a avut și o notă de precauție.

„Vroiam să vă mulțumesc pentru cuvintele amabile pe care le-ați avut pentru președintele Trump și pentru munca pe care ați depus-o pentru a putea fi acum în poziția care ne permite să avem, cu adevărat, o cale de urmat în Peninsula Coreeană, pentru prima dată în atâția ani „, a declarat Pompeo diplomatului de top al guvernului chinez, consilierul de stat Wang Yi.

„Și încă mai este mult de făcut. Există încă riscuri că nu vom reuși acest lucru „, a completat Pompeo.

Wang Yi a declarat că întâlnirea a adus problema nucleară a Coreei înapoi la calea corectă, de rezolvare în mod pașnic.

„Este în acord cu interesele comune ale tuturor părților, inclusiv cele ale Statelor Unite și Coreei de Nord”, a spus el.

”Lumea este mult mai sigură”

Statele Unite au insistat de mult timp asupra denuclearizării complete, verificabile și ireversibile a  Coreei de Nord.

Președintel Trump s-a reîntors în Statele Unite miercuri și salutat pe Twitter prima între un președinte american și un lider nord-coreean ca fiind o victorie majoră pentru securitatea SUA.

„Toată lumea se poate simți acum mult mai sigură decât în ​​ziua în care am preluat mandatul”, a scris Donald Trump. „Nu mai există o amenințare nucleară din partea Coreei de Nord”.

Criticii democrați din Statele Unite au afirmat că acordul a fost scurt detaliu, iar președintele republican a făcut prea multe concesii pentru Kim, a cărui țară se află sub sancțiuni pentru programele sale nucleare și este condamnată pentru abuzurile privind încălcarea drepturilor omului.

„Ar putea fi cazul ca efortul nostru să nu … funcționeze, dar suntem hotărâți să stabilim condițiile pentru a putea corecta acest eșec de zeci de ani și a reseta condițiile pentru participarea Coreei de Nord la comunitatea internațională „, a spus Pompeo după o întâlnire trilaterală cu ministrul de externe al Coreei de Sud, Kang Kyung-wha, și cu ministrul japonez de externe, Taro Kono.

Stare de Veghe

Japonia a reacționat cu îngrijorare la planul președintelui Trump de a anula exercițiile militare cu Coreea de Sud, spunând că exercițiile sunt vitale pentru securitatea din Asia de Est.

Doua rachete nord-coreene au zburat deasupra Japoniei anul trecut, în timp ce Coreea de Nord a facut progrese rapide în dezvoltarea unei rachete capabile să lovească continentul american.

Tokyo lucrează la organizarea unei întâlniri între primul ministru Shinzo Abe și Kim Jong-un, cu  posibilitate de a efectua o vizită la Phenian în luna august, informează ziarul Yomiuri.

O sursă guvernamentală japoneză familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că intenționează să discute, joi și vineri,  despre un summit cu oficialii nord-coreeni la Conferința de Securitate Regională din Mongolia.

Kang a declarat că SUA și  Coreea de Sud au împărtășit aceleași obiective și abordări în ceea ce privește realizarea denuclearizării.

„Problema Coreei de Sud – SUA. Exercițiile comune sunt cele care ar trebui discutate „, a spus Kang. „Dar problemele Alianței ar trebui abordate sub premisa că menținem o poziție comună de apărare feroce.”

Statele Unite mențin aproximativ 28.500 de soldați în Coreea de Sud, care sunt în stare tehnică de război cu Coreea de Nord după Războiul din 1950-1953 încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un  tratat de pace.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…