Acasă Extern Vladimir Putin: Constituția lui Lenin a fost o ”bombă cu efect întârziat”

Vladimir Putin: Constituția lui Lenin a fost o ”bombă cu efect întârziat”

Dreptul republicilor sovietice de a se separa de fosta URSS, stipulat în Constituţia din 1922 promovată de Vladimir Ilici Lenin, a fost o bombă cu efect întârziat care a permis dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991, a declarat duminică preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1 şi citat de EFE.

Vladimir Putin a amintit că această „bombă cu efect întârziat amplasată (de Lenin) în 1922 în timpul creării Uniunii Sovietice” s-a menţinut şi în modificările ulterioare ale Constituţiei, survenite în 1924, 1936 şi 1977. „Acest lucru este total inadmisibil (…) este ceva ce trebuie să evităm”, a subliniat Putin.

„Sunt absolut convins că am făcut bine să adoptăm modificări ale Constituţiei. Ele ne vor întări statul, vor crea condiţii pentru o dezvoltare în creştere a ţării noastre în următoarele decenii”, a spus  Vladimir Putin, referindu-se la modificările constituţionale aprobate prin referendumul care s-a încheiat la 1 iulie.

Noua Constituție evidenţiază în mod special modificarea care interzice cedarea de teritorii ruseşti. „Nu exista ceva asemănător (în Constituţie) şi este ceva ce trebuie să existe”, a subliniat președintele rus.

Modificările care îi permit lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin dincolo de anul 2024, când îi expiră actualul mandat prezidenţial, au intrat în vigoare sâmbătă, după ce au fost votate de aproape 78% dintre alegătorii ruşi, potrivit numărătorii oficiale. Rata de participare a fost de 67,97%, adică 109.190.337 de cetăţeni.

Noua Constituţie conţine 206 modificări privind viaţa politică şi socială a ţării.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…