Acasă Economie SUA anchetează manipularea prețului bitcoin

SUA anchetează manipularea prețului bitcoin

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a lansat săptămâna trecută o investigaţie penală referitoare la posibila manipulare a preţurilor bitcoin şi ale altor criptomonede, a relatat Bloomberg.

Ancheta face parte din ultimele eforturi ale Statelor Unite de a reglementa o industrie care a fost inițial adoptată de cei care nu aveau încredere în bănci și în controlul guvernului asupra politicii monetare.

Investigaţia se concentrează pe practicile ilegale care influenţează preţurile, cum ar fi inundarea pieţei cu comenzi false pentru a păcăli alţi traderi, au declarat surse apropiate situaţiei.

Procurorii federali lucrează împreună cu Comisia pentru Tranzacţii cu Contracte de Mărfuri (CFTC).

Creșterea cotației bitcoin,  de la lansarea sub 1 dolar, la aproape 20 de dolari este o adevarată atracție pentru investitori. Acest lucru a determinat autoritățile să fie preocupate de faptul că mulți oameni investesc în monede digitale fără să știe riscurile. De exemplu, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC, o agenție guvernamentală creată de Congres pentru a reglementa piețele de valori mobiliare și pentru a proteja investitorii) a deschis zeci de investigații privind ofertele inițiale de monede (ICO), din cauza suspiciunilor că multe sunt înșelătorii.

SEC a mers atât de departe încât a creat un ICO fals pentru a atrage atenția asupra escrocheriilor din piața criptomonedelor.

Investigația vine într-un moment în care schimburile de criptomonede, precum platforma Gemini a gemenilor miliardari Winklevoss, au încheiat un parteneriat cu Nasdaq pentru a monitoriza toate piețele pentru a identifica tipare de tranzacționare neobișnuite, utilizând o tehnologie de supraveghere folosită de cele mai mari burse din lume, scrie publicația CCN.

După lansarea anchetei federale, preţul bitcoin a scăzut joi, cu peste 1%, la circa 7.539 dolari pe unitate, continuând să scadă.

Investitorii sunt îngrijoraţi că această investigaţie ar putea duce la introducerea unor reglementări mai stricte referitoare la monedele virtuale.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…