Acasă Prospective Concurența dintre Statele Unite și China în 2019 (II)

Concurența dintre Statele Unite și China în 2019 (II)

În 2019, concurența dintre SUA și China va crește pe aproape toate fronturile.

China se va confrunta atât cu o presiune economică accentuată asupra tarifelor și reglementărilor SUA împotriva firmelor chineze, cât și cu sancțiuni impuse de administrația Trump pentru a presa Beijingul asupra problemelor potențiale, inclusiv atacurile cibernetice și drepturile omului. Tratamentul aplicat de guvernul de la Beijing asupra unor minorități, cum este grupul uigur, de exemplu, va reprezenta o țintă primordială pentru politica de sancțiuni aplicate de SUA.

În ceea ce privește securitatea, Statele Unite vor contesta China în mod direct cu privire la Marea Chinei de Sud și Taiwan, ceea ce ar putea conduce la mai multe provocări și apeluri la reținere între forțele chineze și americane în punctele maritime fierbinți.

Eforturile economice ale Statelor Unite de a contracara în mod direct inițiativa Chinei ”Belt and Road” vor genera limitări mult mai mari, deoarece Beijingul se implică în accesul economic comun, în parteneriat cu puteri mari și mici, pentru a diminua alianțele Statelor Unite.

Deși Statele Unite au impus taxe de aproximativ 250 miliarde de dolari la importurile din China, în 2019 Casa Albă poate aplica o nouă rundă de tarife dacă concesiile de la Beijing nu se vor materializa.

Cu privire la comerț, trucurile între Washington și Beijing vor fi posibile deoarece cele două părți negociază, dar cuvântul cheie va fi „temporar”. Diferența dintre cererile SUA de reformă structurală profundă a economiei chineze și realitatea a ceea ce Beijingul dorește să ofere fără a compromite strategiile sale de dezvoltare industrială și stabilitatea sa economică va fi  prea mare pentru a permite încheierea unui acord cuprinzător și durabil între cele două state.

Statele Unite au impus deja taxe de aproximativ 250 miliarde dolari la importurile din China, dar nemulțumite de concesiile limitate pe care le va obținute din partea Beijingului, administrația Trump ar putea aplica o nouă rundă de tarife care ar putea viza importuri de 267 miliarde de dolari.

Presiunea economică a SUA asupra Chinei se va extinde mult peste nivelul taxelor de import.

Politicile SUA în domeniul comerțului care au ca țintă produse tehnologice cu „dublă utilizare” se vor dovedi extrem de perturbatoare pentru multe corporații.

Firmele americane se vor confrunta cu reglementări de supraveghere pe măsură ce Statele Unite încearcă să limiteze accesul Chinei la tehnologiile cu dublă utilizare și examinează lanțul de aprovizionare SUA-China pentru vulnerabilități privind securitatea națională. Controlul exporturilor asupra produselor cu dublă utilizare, de la componente de înaltă performanță, la cercetarea generală în domeniul inteligenței artificiale, va perturba activitatea multor corporații.

Statele Unite au pus deja bariere în calea investițiilor și cercetărilor chinezești în sectoare strategice, însă vor exercita aceste demersuri și în alte țări – în special în Japonia, Canada, țările europene, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Taiwan – pentru a diminua legăturile cu marile companii IT din China, cum ar fi Huawei și ZTE, care vor fi considerate drept un potențial de risc privind securitatea națională  a statelor respective.

2019 marchează lansarea tehnologiei revoluționare G5

În domeniul telecomunicațiilor următorii doi ani vor aduce un nivel de viteză și conectivitate la internet care va schimba regulile jocului, cum ar fi realitatea virtuală, inteligența artificială, vehiculele autonome și telemedicina.

Din moment ce Huawei și ZTE sunt două dintre puținele companii IT care au dezvoltat infrastructura tehnologică și standarde pentru 5G, guvernul SUA va face tot ce poate pentru a împiedica cel mai mare concurent strategic să se încorporeze în sistemul tehnologic și economic al aliaților săi. Acest imperativ în creștere va afecta companiile multinaționale cu lanțuri de aprovizionare stratificate care se bazează pe comerțul deschis și pe inter-fluxurile de date transfrontaliere.

În 2019 guvernarea spațiului cibernetic va rămâne evazivă

Statele Unite, fiind cea mai mare țintă a atacurilor cibernetice, vor acționa într-un mod mai ofensiv față China și Rusia în acest domeniu. Alegerile prezidențiale din SUA din 2020 vor genera o atenția sporită asupra amenințărilor cibernetice venite în special dinspre China. O tendință în creștere se regăsește în țările occidentale, unde guvernele vor amenda cu sume uriașe corporațiile responsabile de încălcarea legislației privind datele persoanelor.

În 2019, se vor căuta soluții de control a spațiului cibernetic, dar consensul și punerea în aplicare a oricărei astfel de agende va rămâne evaziv, având în vedere pozițiile foarte divergente dintre Statele Unite, Europa, Rusia și China asupra priorităților și metodelor necesare guvernării spațiului cibernetic.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Prospective
Comentarii închise.

Recomandări

Previziune privind capitularea economiei SUA în fața unui „joc economic de așteptare” orchestrat de China și Rusia

O astfel de previziune implică o analiză complexă a mai multor factori globali și politici…