Acasă Extern Cinci moduri în care se împarte lumea

Cinci moduri în care se împarte lumea

Legăturile dintre state se erodează și divizările în societate devin din ce în ce mai extinse.

Pe măsură ce liderii mondiali, inclusiv președintele american Donald Trump, se întâlnesc luna aceasta la Forumul Economic Mondial din Davos pentru a discuta cum să creeze „un viitor comun într-o lume fracturată”, analiștii indică principalele forțe care conduc țările și oamenii.

Inegalitatea

Majoritatea oamenilor locuiesc în țări în care inegalitatea veniturilor crește. Bogații devin mai bogați, iar cei săraci sunt lăsați în urmă.

Salariile din partea superioară a piramidei cresc mai repede decât cele din partea de jos.

Și, nu sunt doar salariile. Bogăția unui stat este distribuită mai neuniform decât veniturile. Acest lucru se datorează faptului că o mare parte din averi sunt deținute în proprietăți, acțiuni și pensii – active care pot genera profituri mari, dar nu sunt accesibile pentru mulți.

De exemplu, salariile plătite lucrătorilor din Germania au crescut cu 5% între anii 2000 și 2016, în timp ce veniturile din investiții și activitățile de afaceri au crescut cu 30%.

Cercetătorii din Proiectul World Wealth and Income Database afirmă că deși inegalitatea a crescut în aproape toate țările, ea a crescut în ritmuri diferite, ceea ce sugerează că guvernele pot face ceva în acest sens.

Cercetările făcute de Fondului Monetar Internațional a arătă că inegalitatea dăunează creșterii economice și îi face pe toți oamenii mai săraci.

Diferența de gen

Potrivit Forumului Economic Mondial, cele mai multe femei câștigă mai puțin decât bărbații care fac același fel de muncă în fiecare țară. Cu toate că, discriminarea de gen este ilegală în multe țări, inclusiv în Statele Unite și în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Femeile continuă să rămână o resursă economică neexploatată. Doar 50% dintre femei participă la forța de muncă globală, comparativ cu 80% dintre bărbați. În 90% dintre state, există cel puțin un obstacol legal pentru femeile care lucrează, potrivit Băncii Mondiale.

Femeile se confruntă și cu multe costuri ascunse care privesc igiena personală de-a lungul vieții. În general,  produsele pentru femei sunt mai scumpe decât aceleași articole comercializate pentru bărbați.

Conform cercetărilor realizate de Forumul Mondial, dacă ritmul de progres lent, care se manifestă în prezent, va continua, inegalitățile economice dintre bărbați și femei vor dura 217.  de ani dacă ritmul actual lent de progres continuă.

FMI solicită mai multe acțiuni privind egalitatea de gen. FMI afirmă că atunci când femeile o duc mai bine, economia o duce mai bine.

Cercetările FMI sugerează că acordarea mai multor locuri de muncă pentru femei ar putea stimula creșterea PIB cu 5% în SUA, cu 9% în Japonia și cu 27% în India.

Schimbările climatice

Țările cele mai vulnerabile la fenomenele meteorologice extreme și la nivelul creșterii nivelului mării sunt:  Indonezia, India, Arabia Saudită, Brazilia, Mexic, Turcia, Africa de Sud, Italia, China, Rusia, Coreea de Sud, Japonia, SUA, Canada, Australia, Argentina, Franța, Germania, Marea Britanie. India fiind cea mai expusă și Marea Britanie fiind cea mai puțin expusă.

Indexul de vulnerabilitate a schimbărilor climatice al lui Verisk Maplecroft, în conformitate cu care s-a realizat ordinea mai sus prezentată, se bazează pe expunerea la dezastrele naturale legate de schimbările climatice și creșterea nivelului mării, precum și impactul asupra modelelor populației, resurselor, agriculturii și conflictelor. Indicele analizează, de asemenea, pregătirea și capacitatea fiecărei țări de a combate schimbările climatice.

Țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice sunt printre cele mai sărace din lume. Această diagramă arată că și țările G20 nu sunt imune.

FMI a avertizat că țările în curs de dezvoltare se confruntă cu amenințări financiare în creștere din cauza schimbărilor climatice. Uraganele din Caraibe și America Latină, inundațiile extreme din Asia de Sud și secetele din Africa de Est au lovit unele dintre cele mai sărace națiuni din regiunile lor, în 2017.

În același timp, S.U.A., cel mai mare poluator din lume după China, s-a retras din Acordul climatic Paris, în timpul Administrației Trump.

ONU a avertizat că schimbările climatice sporesc conflictele regionale, care obligă oamenii să-și părăsească casele.

Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că schimbările climatice determină o migrație mai mare atât în ​​interiorul țărilor cât și în afara frontierelor, în condițiile în care oamenii se confruntă cu fenomene meteorologice extreme și cu creștere nivelurilor mării.

Polarizarea politică

Alegătorii devin din ce în ce mai partizani, din Europa, SUA și până în Asia, politica devine din ce în ce mai polarizată.

Sondajele de la Centrul de Cercetare Pew arată că, în Europa, partidele de extremă de dreaptă și populiste atrag mai mult sprijin în țări, precum Austria, Polonia, Ungaria și Franța.

Un partid antiimigrație și antimusulman a fost plasat pe locul trei în alegerile din Germania, din luna septembrie, devenind primul partid extremă de dreaptă care a intrat în parlamentul național, din 1961 până în prezent.

În SUA, republicanii au devenit mai conservatori, în timp ce democrații sunt mai consecvenți față de liberalism. Asta înseamnă că cele două partide au o bază de discuții mai puțin comună în probleme cheie decât au avut în ​​trecut.

Analiștii de la Grupul Eurasia au avertizat despre creșterea sentimentelor islamiste, anti-chinezești si anti-minorități în Asia de Sud. Ei au spus că intensificarea naționalismului în India prezintă, de asemenea, riscuri pentru stabilitate.

Inegalitatea în educație

Potrivit UNICEF, mai mult de 60 de milioane de copii cu vârste între șase și 11 ani nu au educație. Mai mult de jumătate dintre aceștia se află în Africa Subsahariană, iar aproximativ 27 de milioane trăiesc în zone de conflict.

Educația ajută la ridicarea oamenilor din sărăcie și la creșterea ratelor bunăstării. Accesul la educație variază foarte mult în întreaga lume.

La nivel global, 65% dintre persoanele în vârstă de 25 de ani și peste au cel puțin o educație secundară. În Europa și în S.U.A., proporția este cu mult peste 90%. În Africa Subsahariană, numărul scade sub 30%.

 

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…