Acasă Extern Cu puține opțiuni, Europa încearcă să salveze acordul nuclear cu Iranul

Cu puține opțiuni, Europa încearcă să salveze acordul nuclear cu Iranul

Europa și Iranul și-au unit, marți, forțele pentru a salva acordul nuclear abandonat de SUA, abandonat săptămâna trecută.  Teheranul exprimându-și speranța că ar putea menține beneficiile economice ale acordului.

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a sosit la Bruxelles, marți,  înainte de a avea întâlniri cu miniștri de Externe din Marea Britanie, Franța și Germania (denumiți simbolic E3), pentru a purta discuții cu  șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini.

„Suntem pe calea cea bună pentru a merge mai departe … pentru a se păstra și garanta garanteze drepturile Iranului … Discuțiile noastre (cu E3) vor continua în următoarele două săptămâni”, a spus Zarif, referindu-se la Marea Britanie, Franța și Germania.

Mulți diplomați europeni se îndoiesc, în mod privat, de faptul că acordul dintre Iran și cele șase puteri mondiale, încheiat în 2015, poate supraviețui restabilirii sancțiunilor impuse de președintele american Donald Trump în SUA, dar puterile europene vor spune că respectă termenii pactului din 2015, acordând Iranului sancțiuni contravenționale pentru ambițiile sale nucleare.

Președintele iranian Hassan Rouhani a cerut Uniunii Europene să se opună acțiunilor „ilegale și ilogice” ale Statelor Unite, spunând că Teheranul ar putea rămâne în acord doar dacă beneficiază pe deplin de drepturile oferite de acesta.

Acordul a eliminat sancțiunle internaționale asupra Iranului în 2016, în schimb Teheranul trebuia  și-a închis capacitatea, sub supravegherea strictă a observatorului nuclear al SUA, de a depozita uraniu îmbogățit pentru posibila fabricare a bombei atomice.

Președintele Trump a denunțat acordul încheiat de predecesorul său, Barack Obama, spunând că este o „afacere oribilă, unilaterală, care nu ar fi trebuit făcută vreodată”, deoarece nu acoperă programul iranian de rachete balistice sau rolul Iranului în conflictele din Orientul Mijlociu.

Susținătorii acordului spun că este esențial să se prevină un Iran nuclear și să se prevină un război mai larg în Orientul Mijlociu.

Mogherini, care în calitatea sa de șef al diplomației UE a prezidat, în 2015, la Viena, ultima ședință de negocieri pentru Acordul nuclear cu Iranul pe o perioadă de 12 ani, a declarat: „Vom salva  împreună acordul”.

Zarif a declarat că discuțiile vor continua în următoarele două săptămâni, iar diplomații UE au declarat că au nevoie de ceva timp pentru a înțelege poziția SUA.

„Una dintre întrebările pe care trebuie să le punem americanilor este dacă obiectivul lor final este de a-i determina pe iranieni să renunțe la programul lor nuclear sau să scape de regimul politic”, a spus un oficial de rang înalt, recunoscând că Parisul este îngrijorat de ideologia de lan Washington, după ce John Bolton a fost numit Consilier de securitate națională al Statelor Unite, conform relatării Reuters.

Aceste observații au fost reluate de către ministrul de Externe biranic, Boris Johnson, care a declarat parlamentului că schimbarea regimului în Iran nu este o politică pe care ar trebui să o urmeze Marea Britanie.

Diplomații francezi au declarat că doresc să evalueze intențiile Iranului, dar și să vadă cât de deschis este discuțiile serioase cu privire la alte preocupari occidentale.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește să obțină o înțelegere mai largă, după retragerea SUA, cu patru piloni: limitarea programului nuclear al Iranului pe termen scurt și lung, restrângerea programului său de rachete balistice și reducerea a ceea ce Vestul consideră drept comportamentul său destabilizator în Siria , Yemen, Irak și Liban.

Dilema sancțiunilor

Diplomații europeni au recunoscut că sprijinul acordat de UE, oricât de sincer, a riscă să fie dat uitării  după ce președintele Trump va intorduce gama largă de sancțiuni împotiva Republicii Islamice Iran, anunțate săptămâna trecută, care va afecta companiile europene care investesc în Iran.

Uniunea Europeană are unele măsuri pe care le poate lua pentru a proteja afacerile europene în Iran. Acestea includ permisiunea Băncii Europene de Investiții să investească direct în Iran și să coordoneze liniile de credit denominate în euro de la guvernele europene.

Dar, amploarea sistemului financiar din SUA și reglementările Organizației Mondiale a Comerțului  privind dominanța dolarului american și prezența companiilor europene în Statele Unite slăbesc toate măsurile potențiale ale UE.

„Va fi foarte dificil să păstrăm avantajele economice ale înțelegerii cu Iranul”, a spus un diplomat european de rang înalt. „Vom încerca să susținem partea noastră de negociere”.

În urma discuțiilor de marți, de la Bruxelles, toți cei 28 de lideri ai UE urmează să discute viitoarele  acțiuni la Summit de la Sofia, care va avea loc miercuri, însă nu se așteaptă decizii.

Aceștia ar putea lua în considerare sancțiuni represive, utilizând statutul UE de blocare, ce interzice oricărei companii din UE să respecte sancțiunile SUA și să nu recunoască nicio hotărâre judecătorească care impune sancțiuni americane.

Dar măsurile nu au fost niciodată folosite și pot fi dificil de aplicat, în timp ce companiile din UE ar putea să facă față unor confiscări, amenzi și, eventual, punerea sub acuzare în Statele Unite.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…