Acasă Mediu Efectul pozitiv al schimbărilor climatice

Efectul pozitiv al schimbărilor climatice

Schimbările climatice ar putea transforma Etiopia într-o țară exportatoare de alimente.

Bazinul hidrografic al Nilului Albastru din Etiopia ar putea avea un flux sporit de apă ca urmare a schimbărilor climatice.

Schimbările climatice vor genera tot felul de dezastre asupra sistemelor meteorologice viitoare, experții prezicând furtuni mai mari și mai frecvente, uragane, secetă și inundații. Dar chiar și cei mai întunecați nori au o rază de lumină, iar un nou studiu care examinează îndeaproape efectele sale asupra bazinului Nilului Albastru din Etiopia a descoperit tocmai creșterea preconizată a precipitațiilor ar putea stimula producțiile mai mari de plante și de  proiecte hidroenergetice la scară largă în regiune.

Ideea că schimbările climatice ar putea aduce mai multă apă în regiune nu este de fapt una nouă. Studiile anterioare care au folosit temperatura și precipitațiile pentru a prevedea schimbarea climei au prezis că fenomenul ar putea spori disponibilitatea apei în Etiopia cu 10%, dar, potrivit cercetătorilor de la Virginia Tech, aceasta a lansat câteva informații vitale.

În ceea ce este descris ca un prim studiu, echipa de la Virginia Tech a combinat modelele hidrologice cu date corectate și delimitate din panoul interguvernamental privind schimbările climatice pentru a forma o imagine mai completă a fluxului de apă la două bazine hidrografice principale din Bazinul Nilului Albastru, care alimentează până la 66% din râul Nil care curge prin Sudan și Egipt.

Apoi a analizat impactul prognozat al schimbărilor climatice asupra regiunii în două perioade de climă 2041-2065 și 2075-2099. Analiza indică faptul că cele două bazine vor cunoaște creșteri ale fluxului mediu anual de apă de 22-27% și că sezonul musonilor va fi prelungit cu patru până la șase săptămâni, ceea ce ar putea genera o perioadă mai îndelungată de creștere și, probabil, ar permite două cicluri de culturi pe an.

„Este interesant, pentru că o mare parte din bazinul Nilului Albastru are o înălțime de 1.524 metri, oferind o climă ideală pentru agricultură cu umiditate scăzută, presiune scăzută și potențial redus pentru dăunători, iar disponibilitatea mare a apei, stimulează dezvoltarea „, a declarat Zach Easton, profesor asociat de inginerie a sistemelor biologice la Virginia Tech.

Studiul a fost, de asemenea, primul care a analizat problema transportului sedimentelor, care este o preocupare deosebită în bazinul Nilului Albastru, unde au fost măsurate unele dintre cele mai ridicate rate de eroziune a solului din lume. Creșterea fluxului de apă pare a fi un lucru bun, dar ar aduce și mai multă sedimentare care ar putea reduce capacitatea și eficiența barajelor, rezervoarelor și proiectelor hidroenergetice.

„Disponibilitatea mai mare a apei este cu siguranță un rezultat pozitiv, dar acest lucru este contracarat de mai multe sedimente”, spune Easton. „O modalitate de a combate acest lucru este implementarea unor practici de conservare în ferme, de exemplu prin utilizarea culturilor de acoperire și a metodelor de plantare redusă pentru a face solul mai sănătos, mai stabil și pentru a reduce eroziunea”.

Cercetarea a fost publicată în revista Climatic Change.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…