Acasă Mediu Șarpele lui Esculap, un exemplar impresionat surprins la Bistrița

Șarpele lui Esculap, un exemplar impresionat surprins la Bistrița

Un șarpe din specia Zamenis longissimus, numit ”Șarpele lui Esculap”, lung de aproape 2 metri, a fost surprins la Heniu, în apropiere de Bistrița. Șarpele nu este otrăvitor, dar se când este prins, se repede furios și mușcă.

Această specie preferă pădurile cu teren uscat și porțiunile însorite, rariștile de foioase cu luminișuri, coastele stâncoase cu tufișuri, ruinele invadate de vegetație.

Specia este răspândită în centrul și sudul Europei, inclusiv în România și Republica Moldova, în jurul Mării Caspice, în Turcia, Armenia sau Caucaz.

În România trăiește în toate provinciile țării, acolo unde găsește condiții favorabile de trai, fiind ocrotit prin lege.

„Zamenis longissimus încă nu am observat în județul Bistrița-Năsăud. Doar în Dobrogea. Este cel mai lung șarpe de la noi din țară. Un adult ajunge la circa 2 metri”, au subliniat cei care coordonează grupul BioGeoDiv BN.

Este un șarpe care poate atinge o lungime de până la 2 metri.

Are un aspect zvelt, capul mic și îngust, coada lungă și subțire. Spatele este brun cu mulți solzi dungați în lung cu alb. Pe laturile capului are două pete gălbui. Se mișcă lent, dar se cațără foarte bine în copaci.

Exemplarele tinere și semiadulte se hrănesc cu șopârle, iar adulții cu rozătoare (șoareci, șobolani) și mamifere insectivore (cârtițe).

În timp a devenit simbolul medicinei și farmaciilor.

Această specie trăiește adesea în apropierea locuințelor:

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Mirel TALAȘ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Proteste violente la Bruxelles: Zeci de mii de oameni manifestă în stradă împotriva restricțiilor COVID-19

Noile restricții Covid au declanșat, duminică, demonstrații masive la Bruxelles, unde poli…