Acasă Mediu Cum vor fi temperaturile în anul 2100?

Cum vor fi temperaturile în anul 2100?

În 2015 a fost cel mai cald an de când există o înregistrare modernă a temperaturilor care a început în 1880, conform unei analize realizate de Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA. Deoarece locațiile stațiilor meteo și măsurătorile se schimbă în timp, există o anumită incertitudine în valorile individuale din indicele GISTEMP. Ținând cont de aceasta, analiza NASA estimează că 2015 a fost cel mai cald an cu o certitudine de 94%.

Imaginea de mai jos ilustrează tendința de încălzire pe termen lung a Pământului, arătând schimbări de temperatură din 1880 până în 2015.

Culoarea portocalie reprezintă temperaturi mai calde decât media de bază din 1951-1980, iar culoarea albastră reprezintă temperaturi mai reci decât valoarea de bază.

Cum va arăta Pământul în anul 2100?

În videoclipul de mai jos sunt prezentate două scenarii.  Imaginea din stânga arată o creștere medie a temperaturii globale de 1 ° C până în 2100. Imaginea din dreapta arată o creștere medie a temperaturii globale de 3,7 ° C.

Scenariul din dreapta arată cea mai puternică schimbare simulată pentru zona arctică, care se prevede că se va încălzi cu mai mult de 10 grade. În ambele scenarii, creșterea temperaturii este mai accentuată terestru decât în oceane, deoarece apa nu se încălzește la fel de repede și funcționează ca un agent de echilibrare (răcire).

Oamenii de știință au înregistrat progrese mari în modelarea condițiilor potențiale viitoare și se străduiesc să ofere o predictibilitate sporită.

Îmbunătățirea predicțiilor reprezintă o provocare cuprinzătoare pentru grupuri precum Programul Mondial de Cercetare Climatică (WCRP), care trebuie să dezvolte și să difuzeze un mesaj convingător pentru a susține concentrarea și angajamentul comunității de cercetare în fața obstacolelor sociale, politice și financiare.

Notă:

RCP –  sunt scenarii care descriu traiectorii alternative pentru emisiile de dioxid de carbon și concentrația atmosferică rezultată din 2000 până în 2100. Ele cuprind gama de rezultate posibile ale politicii climatice pentru secolul XXI.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…