Acasă Intern Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, încalcă recomandările MCV

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, încalcă recomandările MCV

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerile ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înaltea Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru cea de procuror-şef al DIICOT. Ministrul Predoiu a lăsat deja să se înţeleagă că avizele CSM nu îi vor schimba opţiunile, aşa că mingea este în terenul preşedintelui Iohannis.

După ce a încălcat recomandarea MCV de a nu declanşa procedura de selecţie a şefilor de parchete înainte de schimbarea legii, Cătălin Predoiu dă semne că va ignora şi o a doua recomandare MCV, aceea de a ţine cont de avizele negative ale CSM. Predoiu a afirmat ieri că „de acum înainte e decizia președintelui”.

Recomandarea pe care o încalcă Predoiu se găseşte în raportul din 2017 şi a fost repetată în rapoartele ulterioare, fiind total lipsită de orice echivoc. „Raportul din noiembrie 2018 a recomandat: Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”, se arată în raportul MCV pe 2019.

Semnalul CSM este clar unul de respingere a înţelegerilor de culise care au dus la alegerea unor procurori cu evidente probleme profesionale şi personale, în dauna unor procurori mult mai experimentaţi, cu rezultate concrete. Singurul caz în care principiile procurorilor CSM nu au funcţionat a fost cel al procurorului propus pentru conducerea DNA, despre care existau informaţii că este susţinut de CSM, deşi a fost cel mai slab candidat înscris în concurs.

Decizia finală îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, cel care va avea ocazia să demonstreze dacă, după trei ani de „război” cu PSD, inclusiv pe tema justiţiei, respectă într-adevăr principiile clamate.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…