Acasă Intern Restricţii în România, împotriva coronavirusului: Evenimentele cu peste 1.000 de oameni, interzise. Meciurile de fotbal vor fi fără spectatori. Condiţiile în care se închid şcolile

Restricţii în România, împotriva coronavirusului: Evenimentele cu peste 1.000 de oameni, interzise. Meciurile de fotbal vor fi fără spectatori. Condiţiile în care se închid şcolile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că toate şcolile în care sunt raportate cazuri de infecţii cu noul coronavirus vor fi închise. De astăzi sunt interzise evenimentele care adună mai mult de 1.000 de oameni.

Bilanţul cazurilor de coronavirus a ajuns la 15 în România.

Raed Arafat a declarat, la sediul Ministerului de Interne, că toate şcolile în care va fi confirmat un caz de coronavirus vor fi închise.

„S-a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus”, a afirmat Arafat.

„Începând de azi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricărei activităţi care presupune participarea a unui număr mai maree de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 persoane, măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcţiei de Sănătate Publică.

Aceste măsuri sunt prevăzute până la 31 martie, dar pot fi prelungite în funcţie de evoluţiile la nivel european. Măsura vizează atât evenimentele publice cât şi cele private desfăşurate în interior şi evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat.

„Referitor la persoanele sub 1.000 deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea riscului. Se va lua în considerare densitatea mulţimii şi spaţiul în care se găsesc participanţii. Va fi luată în vedere natura evenimentului şi a contacţilor, e vorba de tipuri, dacă e vorba de copii, adulţi, etc. De asemenea, dacă participanţii sunt înregistraţi sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienţilor. Foarte important e şi scopul sau tipul acestei activităţi existând diferenţe între manifestările de tip religios, sportiv, politic. E luat de calcul modul călătoriei prin care vin participanţii”, a explicat secretarul de stat Horaţiu Moldovan.

Românilor carantinaţi în alte state nu li se impune carantinarea la intrarea în ţară.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că românii care au fost în carantină în alte state şi care au certificate medicale care să dovedească acest lucru nu mai trebuie să intre în carantină la intrarea în ţară.

„Referitor la cetăţenii români carantinaţi în alte ţări şi deţin certificate medicale nu li se impune o nouă măsură a carantinei la intrarea în ţară. De exemplu, cei care au fost în Japonia şi au făcut carantina la bordul Diamond Princess nu mai trebuie să facă carantină, dacă au certificate medicale”, a declarat Raed Arafat, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Arafat a adăugat că unităţile sanitare s-au confruntat cu multe solicitări de la oameni de a da certificat care să ateste că ei NU au coronavirus.

„Unităţile sanitare s-au confruntat cu mai mult cereri că ei nu sunt bolnavi cu coronavirus. Deci unităţile sanitare nu testează decât în condiţii clare şi nu emit certificate la cerere care să spună că persoana e bolnavă”, a completat Arafat.

Acesta a mai precizat că persoanele aflate în izolare la domiciliu şi pentru care nu s-a scurs perioada de 14 zile nu au voie să plece din izolare şi să facă deplasări în străinătate.

„În ceea ce priveşte persoanele aflate în izolare la domiciliu pentru care nu s-a încheiat perioada de 14 zile şi care vor să plece în străinătate, am primit mai multe cereri de la persoane spunând că au bilete, se va interzice ieşirea din izolare şi deplasarea în străinătate”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.

Meciurile de fotbal vor fi fără spectatori.

Arafat a mai spus că este pentru prima dată când astfel de măsuri se iau pe teritoriul României.

„De astăzi (duminică – n.r.) intră în aplicare aceste reguli. Ştim şi ne cerem scuze că această măsura va produce nemulţumiri şi un disconfort pentru unele persoane sau unele entităţi, cluburi, etc, dar este o discuţie amplă care a avut loc, şedinţa de alaltăieri a durat aproape 6 ore în care s-au discutat aceste lucruri”, a afirmat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul MAI.

Raed Arafat le-a recomandat tuturor românilor care vor să vină în ţară din străinătate să nu ajungă în România dacă vin din zonele afectate de infecţii cu coronavirus.

„Cetăţenii să evite călătoriile în zonele afectate, iar cetăţenii români aflaţi în zonele afectate să evite deplasarea. Dacă ei se află în zonele afectate şi venind aici la părinţi, bunici, la persoane în vârstă şi aducând aici riscul infectării, nu face decât să pună în pericol viaţa lor. De aceea recomandăm evitarea la maxim a deplasării din zonele afectate către ţară. Situaţia e bineînţeles temporară, însă necesită implicarea noastră a tuturor şi colaborarea noastră la toate nivelurile, la nivelul autorităţilor, comunităţilor locale şi al fiecărui individ. Cetăţenii români care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile pe care le cunoaşteţi, carantina sau autoizolarea”, a subliniat Arafat.

Vizitarea bolnavilor în spitale şi accesul studenţilor în unităţile medicale sunt interzise. Stagiile studenţilor din spitale vor fi suspendate.

„S-a luat măsura de sistare până la 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii universităţilor de medicină şi farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor persoanelor internate. Se exceptează studenţii care participă voluntar. Multe spitale au amfiteatre şi studenţii vin în număr mare pentru a participa la cursuri. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale şi pacienţii, considerăm că această măsură e necesară”, a declarat Arafat într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI.

În ţara noastră, situaţia, duminică la prânz, arăta că 12.734 de persoane se află în auto-izolare şi 15 sunt în carantină instituţionalizată.

„Sâmbătă au fost înregistrate 89 de apeluri la 112 legate de noul coronavirus, dintre acestea, cele mai multe – 14, au fost în Bucureşti”, a declarat Horaţiu Moldovan într-o conferinţă de presă susţinută, duminică, la sediul MAI.

Italia, cea mai afectată țară europeană de epidemia de coronavirus.

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă noaptea că se impune carantină pentru tot nordul Italiei. Astfel, cel puţin 16 milioane de persoane sunt acum blocate în regiunea Lombardia. Italia, cea mai afectată ţară din Europa de noul coronavirus, a raportat sâmbătă o creştere accentuată a infecţiilor.

Noile măsuri, care se aplică şi în Milano, cel mai important centru economic al ţării, şi Veneţia, unul dintre oraşele cele mai vizitate de turiştii din toată lumea, vor dura până pe 3 aprilie.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…