Acasă Intern Ministrul Agriculturii propune un Plan Strategic pentru următorii 5 ani

Ministrul Agriculturii propune un Plan Strategic pentru următorii 5 ani

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că vrea să elimine în cinci ani deficitul balanței comercial din agricultură care a depășit un miliard de euro în 2019 și care a fost înregistrat în fiecare an începând cu 2015.

Adrian Oros a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că va propune prin noul Plan Național Strategic din agricultură măsuri prin care România să nu mai exporte materie primă, ci produse agricole și alimentare procesate, cu o valoare adăugată mare.

„În noul Plan Național Strategic ne propunem să luăm o serie de măsuri care să ducă la eliminarea, în cinci ani, a deficitului balanței comerciale în agricultură, care a depășit un miliard de euro în 2019. Vrem să revenim la un excedent așa cum era înainte de 2015. Măsurile vor fi de sprijinire a mediului asociativ, ferma medie, ferma de familie, sectorul de depozitare și de procesare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă, purtătoare de subvenții, ci produse agricole și alimentare procesate, cu o valoarea adăugată mare”, a spus Oros.

Ministrul Oros a explicat că Planul Național Strategic în agricultură va trebui depus în luna septembrie la CE, dar un draft al documentului va fi finalizat până în aprilie și trimis la CE pentru a putea fi corectat și completat cu observații din partea autorităților europene.

„Începând cu anul 2015 importurile au crescut într-un ritm mai rapid decât exporturile și s-a înregistrat un deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de 89 de milioane de euro.

Deficitul a crescut în fiecare an, la 557 de milioane de euro în 2016, la 853 de milioane de euro în 2018 și la peste 1,14 miliarde de euro în 2018. Estimările arată că în 2019 deficitul va depăși tot un miliard de euro. Dacă în ultimii cinci ani am avut deficit, ne propunem ca tot în cinci ani să îl corectăm și să trecem pe excedent”, a subliniat Adrian Oros.

În 2013 România a avut un excedent al balanței comerciale cu produse agricole de 325 de milioane de euro iar în 2014 unul de 514 milioane de euro.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…