Acasă Extern Presa germană continuă să ofere  AUR capul de afiș

Presa germană continuă să ofere  AUR capul de afiș

Presa germană continuă să ofere partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) capul de afiș, informează dr. Alex Todericiu în articolul  intitulat ”A.U.R., clever hit.” publicat, miercuri, de flux24.ro.

<<Interesul e mare, explicațiile (deși savante) dau cu virgulă, relătările au ajuns chiar și la „firul ierbii“. Notorietatea crește! Susținătorii AUR au devenit astfel chiar „clevere Nationalisten“, adică naționaliști iscusiți, pricepuți, ingenioși sau dibaci.

AUR are politicieni „tineri și serioși“. AUR e „orientat spre dreapta“ (atenție la nuanță!) și „antimarxist“… Despre liderul partidului AUR se poate citi: George „Simion evită inteligent să facă declarații extremiste”. Nu-i de colo. Miroase a credibilitate. Presa germană s-a inspirat și ea din articolul prof. Henry Rammelt, vezi relatarea noastră din 05.01.2021: ” AUR bate cu de toate în presa de limbă germană…” și încearcă să-și raspundă propiei întrebări: ce-i sau mai degrabă cine-i AUR?>>, scrie dr. Alex Todericiu.

Redăm continuarea articolului publicat de flux24.ro:

<<Subtitlul din revista săptămânală berlineză (centru stânga) „der Freitag“ îndeamnă la citit: „România. În județul Satu Mare naționaliștii dibaci ai partidului AUR se bazează pe construcții pompoase și niscaiva visuri irealizabile“. Citind însă, aflăm că tocmai „cu proiecte clare, precum în Polonia“, își va propune AUR să readucă diaspora în România. Informația-mi pare interesantă. Iulian Câcău (25) e coordonatorul AUR Satu Mare. În viziunea lui – citat pe larg în reportajul semnat de Martin Leidenfrost, 10.01.2021, „der Freitag“ – AUR este „pro european“! Faptul că presa îl citează astfel pe Câcău înseamnă chiar empatie. Pentru AUR. Autorul observă că acest Câcău „tânărul politician, serios“ exultă când vorbește despre țară, despre țara Oașului său, ai cărei oameni „au reprezentat demn România în străinătate“. Jurnalistul german mai observă că e vorba… despre mândrie și-l citează pe Câcău: „Mândri suntem, cu plăcere. Majoritatea vrea s-o arate“!

„Siebenbürgische Zeitung“ (organul de presă al Asociației sașilor transilvăneni în Germania, cu sediul la München), publică sub semnătura Ninei May în 12.01.2021”: „Imediat după alegeri, au existat semne prudente că mentalitatea AUR s-ar putea întoarce împotriva minorităților naționale: după un conflict verbal cu președintele UDMR Hunor Kelemen, George Simion a anunțat că vor dori să se implice printr-o campanie națională pentru o schimbare constituțională care ar exclude formațiunile politice (precum UDMR) formate pe bază etnică din legislativ. Cu toate acestea, el (George Simion, at) a recunoscut că respectă minoritatea maghiară și că AUR ar avea proprii reprezentanți ai minorității maghiare în parlament“. Ce ați înțeles? E de bine pentru AUR sau nu?! „(…) Partidul AUR se descrie pe sine ca fiind de orientat spre dreapta (!), conservator, creștin, antimarxist, unionist și „anti-sistem”. Sprijinul masiv a venit din partea diasporei: în Italia și Cipru, AUR a câștigat peste 36 la sută din voturi și a fost pe primul loc, în Franța și Spania, cu aproximativ 26 la sută pe locul al doilea,“ remarcă cotidianul din München. Mass-media germană se tot întreabă de ce a votat diaspora românească cu mare vervă pentru AUR? Numără procentele AUR, le adună și împarte după țări și parcă tot nu-i vine să creadă. Vezi și răspunsul din articolul prof. Rammelt din cotidianul austriac „Der Standard“ la întrebarea despre identitarea AUR.

www.siebenbuerger.de compilează pe alocuri din articolul semnat de Rammelt pe care-l și citează dar (spre deosebire de docentul de la SNSPA) nu o uită nici pe senatoarea AUR Diana Șoșoacă, avocata arhiepiscopului ortodox Teodosie al Tomisului, cu o „prezență zgomotoasă în mass-media“ datorată unor „apariții agresive“. www.freitag.de o descrie sugestiv dar fără să o numească: „Cu o opozantă a purtării măștilor, zbierând în fața pelerinajelor ilegale, lui (George Simion, at) i-a reușit o lovitură electorală.“ Se vede treaba că Diana Șoșoacă aduce notorietate AUR-ului și mulți se regăsesc în hit-urile ei. Place doamna, precum un șlagăr! „Avem de toate în țara asta, Marea Neagră, munți, aur…,“ conchide Câcău.>>

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…