Acasă Extern Armata germană vrea să recruteze ROMÂNI

Armata germană vrea să recruteze ROMÂNI

Armata germană intenţionează să recruteze militari străini, în principal români, italieni şi polonezi, pentru a acoperi deficitul de personal, arată un document al Ministerului german al Apărării consultat de publicaţia Der Spiegel.

Conform unui plan al ministrului german al Apărării, Ursula von der Leyen, armata germană are ca prioritate recrutarea tinerilor din Polonia, Italia şi România, deoarece aceste ţări au un „potenţial cantitativ”.

Specialiştii armatei germane au primit statistici care arată că în Germania trăiesc aproximativ 255.000 de polonezi, 185.000 de italieni şi 155.000 de români cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Planul armatei germane ar fi să recruteze cel puţin 50.000 de militari dintre aceşti imigranţi.

Ursula von der Leyen a lansat din 2016 ideea recrutării de străini în armata germană. Conceptul a fost semnat în august 2018 de Gerd Hoofe, secretar de stat în Ministerul german al Apărării, iar procedura de finalizare a procesului decizional este în curs.

În prezent, legislaţia germană stipulează clar că militarii angajaţi în armată (Bundeswehr) trebuie să deţină naţionalitate germană.

Forţele armate germane analizează posibilitatea angajării de experţi din ţări ale Uniunii Europene ca specialişti, în condiţiile unui deficit de personal calificat, în special în domenii specializate precum cel medical sau IT, a declarat, Eberhard Zorn, inspectorul general al Bundeswehr.

Generalul Zorn a declarat că forţele armate germane trebuie să „se uite în toate direcţiile într-o perioadă de deficit de personal calificat”, informează site-ul postului BBC News. El a explicat că „opţiunea” angajării de cetăţeni UE este analizată doar pentru domenii militare specializate.

Peste 900 de cetăţeni străini fac deja parte din forţele armate germane ca angajaţi civili.

Potrivit Funke Mediengruppe, Guvernul german a consultat deja partenerii europeni, iar cei mai mulţi au avut rezerve faţă de această idee, în special ţările din estul Uniunii Europene.

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, s-a declarat surprins de iniţiativa Berlinului, argumentând că serviciul militar este „strâns legat de naţionalitate”.

Guvernul de la Berlin plănuieşte să crească bugetul alocat pentru apărare de la 1,2% până la 1,5% din PIB în anul 2024. Preşedintele Donald Trump care s-a declarat nemulţumit că Germania nu îndeplineşte obiectivul NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Ministrul Ursula von der Leyen a precizat că în acest moment sunt 182.000 de militari angajaţi în forţele armate ale ţării, urmând ca numărul acestora să crească la 203.000 în următorii şapte ani.

În 2014, la summitul NATO din Ţara Galilor, s-a convenit ca ţările membre ale organizaţiei să atingă, în interval de un deceniu, obiectivul de minimum 2% din PIB alocat pentru apărare.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…