Acasă Mediu Lună plină pe 9 februarie. Ce reprezintă Luna plină?

Lună plină pe 9 februarie. Ce reprezintă Luna plină?

Luna plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. Aceasta se întâmplă când Luna este în opoziție cu Soarele, adică Pământul se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele, mai exact atunci când longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade.

Mâine, 9 februarie, are loc fenomenul astronomic de lună plină.

Eclipsele de lună

Eclipsele de lună pot avea loc numai în faza de lună plină, când Luna trece prin umbra Pământului. Eclipsele de lună nu apar în fiecare lună, pentru că orbita Lunii și a Pământului nu sunt exact coplanare și deci Luna trece de obicei fie pe deasupra umbrei Pământului (aflată în planul ecliptic), fie pe sub ea.

Calendar astronomic – februarie 2020

Februarie este cea mai scurtă lună, are 28 de zile. Odată la 4 ani se adaugă o zi lunii februarie, aceşti ani numindu-se „ani bisecţi”. Anul 2020 este un an bisect.

Februarie este ultima lună adăugată calendarului gregorian, în anul 450 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acest an, romanii considerau iarna un anotimp fără luni.

Numele februarie vine de la ritualul roman de purificare care se numea „Februa”. În tradiția noastră populară, luna februarie se numește Făurar.

Soarele în februarie 2020

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui sunt calculate cu o precizie de un minut. Din cauza condițiilor atmosferice (presiunea atmosferică, umiditatea, etc.), momentele observate pot fi diferite.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…