Acasă Intern În atenția primarului Clotide Armand: Strada Dr. Iacob Felix /Strada Umilirii Urbanistico-pietonalo-rutiere

În atenția primarului Clotide Armand: Strada Dr. Iacob Felix /Strada Umilirii Urbanistico-pietonalo-rutiere

Cititorii publicației Cadran Politic ce locuiesc în zona străzii Dr. Felix din sectorul 1, supun atenției primarului Clotide Armnd o problemă gravă cu care se confruntă zilnic datorită lipsei urbanizării moderne.

Redăm integral scrisoare primită la redacție:

”Stimată redacție, avem rugămintea de a aduce la cunoștință edililor sectorului 1, prin intermediul publicației Cadran Politic,  problemele de infrastructură ale Străzii Dr. Iacob Felix, punctând linia de tramvai cu maxim o bandă auto pe un sens și 0 pe celălalt, trotuarele subdimensionate pentru condus vehicule împinse sau trase cu mâna și ocupate de stâlpi electrici,trecerea pentru pietoni de pe Șoseaua Nicolae Titulescu semaforizată în 2-3 etape, configurată în zigzag și ramificată în peroane de tramvai și piatra cubică la care se adaugă labirinturile derivate aferente scării D a blocului C2 și blocurilor M4,A1,B1,17A și 17B care obligă pietonii să circule laolaltă cu mașinile care anevoie își fac loc să se întâlnească incomodate de mașinile staționate punându-i în dificultate în special când conduc vehicule împinse sau trase cu mâna. Mai e construit și în zigzag cu scările amplasate într-un labirint derivat din Strada Dr. Iacob Felix imobilul cu blocurile M4,A1 și B1 în loc să fie construit în linie dreaptă cu scările amplasate pe artera propriu-zisă să fie mai accesibile taximetriștilor, ambulanțierilor,pompierilor,polițiștilor,gunoierilor etc .Imobilul cu blocurile M4,A1 și B1, imobilul cu blocul 12 și Webhelp sunt îndesate unele în altele în timp ce labirintul arealului delimitat de Șoseaua Nicolae Titulescu, Strada Dr. Iacob Felix, Bulevardul Ioan Cuza și Strada Veronica Micle e subdimensionat pentru întâlnirea mașinilor și strâmt pentru condus vehicule categoria C în zona acestora, pietonii fiind puși în dificultate în special când conduc vehicule împinse sau trase cu mâna. O zonă extrem de neprietenoasă cu pietonii. Cel mai dificil e pentru gunoieri care sunt nevoiți să treacă zilnic probele astea de foc luând curbe la 90 grd incomodați de mașinile staționate și parcurgând porțiuni strâmte pentru condus vehicule categoria C. Doamne ferește de un incendiu la una din scările imobilului cu blocurile M4,A1 și B1 pompierii riscă să se blocheze cu autoutilitara cu scară între mașinile staționate în special în curbe la 90 grd și pe porțiuni strâmte pentru condus vehicule categoria C. Exproprierea imobilului menționat pentru a conecta Intrarea Dr. Iacob Felix cu Șoseaua Nicolae Titulescu mai în linie dreaptă ar facilita traficul rutier local, intervențiile în situații de urgență, salubritatea și btaximetria în arealul delimitat de Șoseaua Nicolae Titulescu, Strada Iacob Felix, Bulevardul Ioan Cuza și Strada Veronica Micle.

Conform grupului de arhitecți din PS1 sunt probleme de autoritate legală asupra unor străzi aflate în administrarea PMB și nu pot fi trecute la PS1 întrucât operează STB.

În al doilea rând nu vor fi realizate exproprieri din cauza costurilor mari, un principiu comunicat de arhitecți fiind acela că ar trebui demolat un sfert din București și astfel nu va fi departe capitala de acțiunile lui Nicolae Ceaușescu de sistematizare. Pietonii care merg în cadre sau conduc vehicule împinse sau trase cu mâna pot să se înghesuie între blocuri cu mașinile șerpuind de-a lungul imobilului cu blocurile M4, A1 și B1 incomodați de mașinile staționate în curbe la 90 grade și pe porțiuni subdimensionate pentru întâlnirea mașinilor și strâmte pentru condus vehicule categoria C și gunoierii pot să strângă zilnic din dinți strecurându-se anevoie cu autogunoierele cu viteza melcului făcând slalom printre pietoni și mașini staționate de-a lungul acestui zigzag.

Nu sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități și ale posesorilor de cărucioare pentru copii. Unde este eficiența în situații de urgență când blocurile îndesate unele în altele le îngreunează? Blocurile cu 10 etaje din arealul delimitat de Șoseaua Nicolae Titulescu, Strada Dr. Iacob Felix, Bulevardul Ioan Cuza și Strada Veronica Micle au fost construite în jur de 1980 când industria auto era mai la început și mașina era un lux. Acum în anii 2000 când industria auto e dezvoltată și aproape fiecare casă are mașină labirintul derivat din Strada Dr. Iacob Felix, Șoseaua Nicolae Titulescu și Strada Veronica Micle trebuie simplificat așa încât presupunând că nu ar exista mașini staționate să fie cât mai facilă întâlnirea a două vehicule categoria C chiar dacă asta ar presupune și exproprierea,dezafectarea și demolarea unor imobile. De înjumătățit parcul pentru copii pentru extins parcarea rezidențială a știut PS1 în anii 2006-2007, când normal era să aplice soluții pentru decongestionare urbanistică de imobile și mașini pentru a facilita traficul rutier local, intervențiile în situații de urgență, salubritatea și taximetria.

Revenind asupra arterei propriu-zise numite Strada Dr. Iacob Felix de-a lungul istoriei postdecembriste a capitalei tot așa arată: tronsonul dintre Bulevardul Ion Mihalache și Șoseaua Nicolae Titulescu cu linie de tramvai cu maxim o bandă auto pe un sens și 0 pe celălalt și cel dintre Bulevardul Ioan Cuza și Strada Gheorghe Polizu cu piatră cubică. Arteră neevoluată. O arteră aglomerată cu imobile și mașini cu vârf și îndesat dar cu infrastructură pietonalo-rutieră precară. Forme fără fond. Doamne ferește de-o situație de urgență la una din adresele tronsonului dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Strada Constantin Caracaș al Străzii Dr. Iacob Felix unde să staționeze ambulanțierii, pompierii și polițiștii, întucât linia de tramvai are 0 benzi auto și trotuarele sunt ocupate de mașini.

Corpurile dezafectate din curtea Spitalului Filantropia ocupă terenul degeaba din 1988 poluând vizual, în timp ce trotuarul dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Strada Jitia e subdimensionat pentru condus vehicule împinse sau trase cu mâna și ocupat de stâlpi electrici și mașini și lipsa benzilor auto pe tronsonul dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Strada Constantin Caracaș generează conflicte de trafic între mașini și tramvaie în intersecția Șoseaua Nicolae Titulescu X Strada Dr. Iacob Felix. Oricând pot avea loc coliziuni între mașini și tramvaie în intersecția Șoseaua Nicolae Titulescu X Strada Dr. Iacob Felix având în vedere că Strada Dr. Iacob Felix se îngâtuie în Șoseaua Nicolae Titulescu de la două benzi auto cu sens unic la linie de tramvai cu 0 benzi auto. De la claxoane și sonerii de tramvaie eventual deranjate de semnalele acustice ale ambulanțelor, ale mașinilor pompierilor și ale mașinilor poliției până la altercații între conducători auto și vatmani nu mai e decât un pas. Poluare chimică și fonică slavă cerului.

Mai este trecerea pentru pietoni de pe Șoseaua Nicolae Titulescu și configurată în zigzag, semaforizată în 2-3 etape și ramificată în peroane de tramvai, pietonii ce traversează artera pe direcția Străzii Dr. Iacob Felix împiedicându-se în pietonii ce intră și ies din stația de tramvai în haosul veșnicelor blocaje dintre mașini și tramvaie generate de linia de tramvai de pe Strada Dr. Iacob Felix lipsită de benzi auto pe tronsonul dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Strada Constantin Caracaș care obstrucționează intervențiile în situații de urgență și de când sunt securizate peroanele de tramvai zilnic sute de pietoni își riscă viața traversând Șoseaua Nicolae Titulescu în afara peroanelor de tramvai sperând că economisesc timp tăind mai de-a dreptul într-o etapă. O intersecție extrem de ostilă cu pietonii. Un balamuc de nedescris. Și de când circulă și autobuze pe tronsonul dintre Bulevardul Ion Mihalache și Șoseaua Nicolae Titulescu al Străzii Dr. Iacob Felix circulația acestora pe linia 610 e anevoioasă având în vedere lipsa benzilor auto pe tronsonul dintre Strada Constantin Caracaș și Șoseaua Nicolae Titulescu.

Strada Dr. Iacob Felix este Cenușăreasa capitalei la capitolul linii de tramvai având în vedere că nu e acoperită în strategia de dezvoltare Metrorex și municipalitatea trage mâța de coadă la lărgirea acesteia la 4 benzi cu linie de tramvai modernizată în primul rând la nivel de intenție și de proiect fiind mulțumită cu așa-zisa „modernizare” a administrației Videanu din 2006 care e aceeași Mărie cu altă pălărie și cu toate astea e mediatizată extrem de puțin spre deloc în jurnalismul bucureștean,crimele,sinuciderile și accidentele fiind mult mai în centrul atenției decât nevoile pietonilor.

Nici când e adus în discuție traficul rutier al capitalei din care derivă transportul public de suprafață nu punctează nimeni că rețeaua rutieră bucureșteană se intersectează cu rețeaua feroviară și se îngâtuie în tronsoane de tramvai fără benzi auto și asta face transportul public de suprafață mai neatractiv decât mersul cu mașinile personale.Municipalitatea a rămas la soluții de anii 1980 în privința liniei de tramvai de pe Strada Dr. Iacob Felix când normal ar fi să evolueze la soluții de anii 2000 să separe circulația tramvaielor de traficul auto cu excepția intersecțiilor.S-au mai aflat în treabă administrațiile anterioare și să dea autorizații de construire pentru Webhelp, First Bank și America House Offices spre exasperarea pietonilor. Pe trotuarul dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Strada Constantin Caracaș al Străzii Iacob Felix pietonii sunt nevoiți să oprească din mașină în mașină pentru a face loc celor care circulă în sens opus, fiind înghesuiți între mașini și ziduri. Să ajungă din urmă un pensionar ce se deplasează în baston sau în cadru sunt nevoiți să se înarmeze cu răbdare circulând mărunt în coloană în spatele acestuia până găsesc loc să-l depășeasă,depășirea pensionarului respectiv fiind anevoioasă.

Cum sunt respectate standardele europene în materie de stații de tramvai și drepturile persoanelor cu dizabilități și ale posesorilor de cărucioare pentru copii? Sunt mai importanți mastodonții decât asigurarea unei infrastructuri mai generoase pentru participanții la trafic și mai prietenoase cu pietonii. Aduce municipalitatea degeaba tramvaie Astra pe teritoriul capitalei în 2022 să circule și prin intersecția Șoseaua Nicolae Titulescu X StradaDr. Iacob Felix cât timp nu face nimic pentru lărgirea Străzii Dr. Iacob Felix la 4 benzi. S-ar bloca asemenea actualelor tramvaie cu mașinile având în vedere că Strada Dr. Iacob Felix se îngâtuie în Șoseaua Nicolae Titulescu de la două benzi auto cu sens unic la linie de tramvai cu 0 benzi auto.

Lărgirea Străzii Dr. Iacob Felix la 4 benzi ar elibera trotuarele de mașini și ar facilita transportul public de suprafață, intervențiile în situații de urgență, intervențiile la utilități, salubritatea, taximetria, aprovizionarea magazinelor, mersul pe două roți și traficul pietonal chiar dacă asta ar presupune și exproprierea, dezafectarea și demolarea unor imobile cu peste 10 etaje. Ar deveni și artera asta una mai aerisită în imobile și mașini. Ar deveni și Strada Iacob Felix o arteră mai generoasă pentru participanții la trafic și mai prietenoasă cu pietonii.Și la toate aceste caracteristici care sunt linia de tramvai cu maxim o bandă auto pe un sens și 0 pe celălalt, trotuarele subdimensionate pentru condus vehicule împinse sau trase cu mâna și ocupate de stâlpi electrici,trecerea pentru pietoni de pe Șoseaua Nicolae Titulescu semaforizată în 2-3 etape,configurată în zigzag și ramificată în peroane de tramvai,piatra cubică și labirinturile derivate aferente scării D a blocului C2 și blocurilor M4,A1,B1,17A și 17B se adaugă cireașa de pe tort care e în România ortodoxă apărătoare a familiei tradiționale minimul de confort spațial în apartamentele de bloc de o cameră, garsoniera fiind o invenție menită să limiteze mișcarea stimulând sedentarismul și lenea și să descurajeze căsătoria bărbat-femeie și reproducerea încurajând egoismul și desfrânarea. Mod de locuire creat pe principii de viață egoiste. România ortodoxă apărătoare a familiei tradiționale în care minimul de confort spațial în apartamentele de bloc e de o cameră e un paradox. Strada Dr. Iacob Felix ar trebui să se numească Strada Umilirii Urbanistico-pietonalo-rutiere. Când Doamne va evolua România ortodoxă apărătoare a familiei tradiționale și în privința minimului de confort spațial în apartamentele de bloc? Și Strada Dr. Iacob Felix are dreptul la confort urbanistico-pietonalo-rutier decent!”

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…