Acasă Extern Partidul lui Macron a fost ÎNVINS în alegerile în alegerile locale din Franța. Ecologiștii au câștigat în marile orașe

Partidul lui Macron a fost ÎNVINS în alegerile în alegerile locale din Franța. Ecologiștii au câștigat în marile orașe

Rezultatele preliminare arată că Partidul Verde, Europe Ecologie Les Verts (EELV) est cel mai mare câştigător al votului în turul al II-lea al alegerilor locale din Franța. Partidului La République en Marche (LREM) al lui Emmanuel Macron, a primit o lovitură previzibilă, pierzând votul în marile orașe.

Franţa a fost „colorată în verde” duminică, deoarece candidaţii ecologici au obţinut o serie de victorii majore la alegerile locale din ţară, relatează The Guardian.

Prima rundă a alegerilor locale a avut loc pe 15 martie, cu două zile înainte ca Franţa să intre sub măsuri stricte de combatere a coronavirusului timp de două luni. A doua rundă, care urma să aibă loc duminica următoare, a fost amânată, relatează The Guardian.

Cifrele iniţiale sugerează doar 40% din cele 16,5 milioane din zonele în care s-a desfăşurat o a doua rundă sau prezentat la urne duminică pentru a alege primarii şi consilierii. Participarea la ultimele alegeri locale din 2014 a fost de 52,4%.

Situaţia pe oraşe:

La Paris, actualul primar, Anne Hidalgo, care a fost angajată într-o luptă în trei, pare că a câştigat cu o majoritate mare, obţinând aproape jumătate din voturile exprimate în Capitală. Hidalgo, o socialistă, care este susţinută de EELV, a făcut ca abordarea schimbărilor climatice şi a poluării să fie elementul cheie al programului său electoral. După ce a fost anunţată victoria ei, Hidalgo a declarat că votanţii au ales să facă Parisul „ecologic, social şi umanist”.

Lyon, cel de-al treilea oraş ca mărime al Franţei, şi-a schimbat culoarea, cu primarul veteran socialist Gérard Collomb, reprezentând La République en Marche, pierzând în faţa candidatului Europe Ecologie Les Verts.

Bordeaux, Besançon, Poitiers, Annecy şi Tours au fost câştigate tot de ecologişti.

În Lille, Martine Aubrey repzentanta Partidul Socialist, primar din 2001, a câştigat după o luptă strânsă cu candidatul ecologiştilor.

La Le Havre premierul, Édouard Philippe, şi-a păstrat funcţia de primar cu 59% din voturi. Philippe a descris alegerile drept un „moment democratic important”.

„Rezultatele sunt clare la Le Havre şi vreau să le mulţumesc localnicilor care continuă să aibă încredere în mine”, a spus el.

În cel mai sudic oraş al Franţei, Perpignan, candidatul de extremă dreaptă, Louis Aliot, fostul partener al lui Marine Le Pen s-a impus. Prima dată când partidul protecţionist anti-UE obţine o victorie într-un oraş de peste 100.000 de locuitori.

Ce înseamnă aceste rezultate pentru preşedintele Macron?

„La nivel naţional, există două forţe principale în politică în acest moment, Rassemblement şi Macron. La nivel naţional, Marine Le Pen este principalul său adversar. Dar aceste două forţe nu reprezintă o putere la nivel local unde alte forţe domină, a spus Jérôme Fourquet specialist în ştiinţe politice, relatează The Guardian

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…