Acasă Extern Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual dedicat democraţiei, în luna decembrie, printre invitaţi numărându-se principalii aliaţi occidentali ai Statelor Unite, informează AFP. România şi Republica Moldova se numără printre ţările invitate.

Potrivit unui raport de referinţă publicat de organizaţia interguvernamentală International IDEA, Statele Unite au fost înscrise pentru prima dată pe lista „democraţiilor în regres”.

„Summitul Democrației”, un angajament al campaniei sale electorale a cărui primă ediţie va avea loc online pe 9 şi 10 decembrie, urmând ca o întâlnire faţă în faţă să fie organizată în 2022, este una din piesele de rezistenţă ale acestei priorităţi de politică externă.

Lista ţărilor invitate a fost publicată marţi pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Printre incitația nu figurează China, Rusia, Ungaria și Turcia – aliată a Washingtonului în cadrul NATO dar al cărei preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost calificat drept „autocrat” de către Joe Biden.

În schimb, preşedintele Biden a invitat Taiwanul. Prezenţa Taipeiului la summit-ul virtual ar urma să contribuie la menţinerea tensiunile deja ridicate cu China din ultimele săptămâni referitoare la destinul insulei.

Din regiunea Orientului Mijlociu, Israelul şi Irakul sunt singurele ţări invitate la această întâlnire. Marii absenți fiind aliaţii tradiţionali arabi, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Joe Biden a invitat şi Brazilia, care este condusă de controversatul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Polonia este invitată, în pofida tensiunilor recurente în relaţia dintre Varşovia şi Uniunea Europeană privind respectarea statului de drept.

Din Africa sunt invitate R.D. Congo, Kenya, Africa de Sud, Nigeria şi Niger.

Summit-ul este organizat în contextul în care democraţia a suferit multe eşecuri în ultimele luni în ţări aflate în sfera de influență a Statelor Unite: Afganistan, Etiopia, Sudan şi Myanmar.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Revenirea la ora de iarnă. Normalitatea așteptată de decenii

Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, însă,  până în acest moment Parlame…