Acasă Mediu METEO: Vreme rece la începutul săptămânii. Temperaturile cresc  începând de miercuri

METEO: Vreme rece la începutul săptămânii. Temperaturile cresc  începând de miercuri

Meteorologii anunţă că vremea va fi rece la începutul săptămânii, cu minime care pot ajunge chiar la -12 grade în Moldova, însă începând de miercuri, temperaturile vor creşte. În Capitală, luni şi marţi sunt aşteptate lapoviţă şi ninsoare.

Temperaturile vor creşte pe parcursul săptămânii viitoare, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Creşterea este pusă pe seama unui front de aer cald care va ajunge pe teritoriul ţării dinspre bazinul mediteranean.

„În perioada 21 ianuarie – 18 februarie, în partea de sud, sud-est a ţări, sudul Munteniei, Dobrogea o să fie o perioadă mai caldă, doar în jumătatea de nord a ţării, în partea de vest pot fi temperaturi apropiate mediilor, în rest mai cald pentru perioada pe care o traversăm. Lucrurile se mai pot schimba, este o situaţie mai delicată săptămâna viitoare, este vorba de un ciclon atmosferic de origine mediteraneană care va fi de interes pentru evoluţia vremii de săptămâna viitoare de aici precipitaţii mai însemnate în jumătatea de sud a ţării, aport de aer cald şi umed dinspre bazinul Mării Mediterane. De aceea, (vor fi, n.r.) temperaturi mai ridicate în sud est şi precipitaţii mai abundente. Dacă se vor depăşi anumite praguri privind cantităţile de apă, intensificările de vânt, mai ales în sud-est, ANM va emite probabil coduri pentru vreme rea„, a declarat meteorologul de serviciu din cadrul ANM.

În sudul țării temperaturile vor depăși 10 grade Celsius. Temperaturile vor fi apropiate mediilor climatologice aferente perioadei în care ne aflăm, cu excepţia părţii de sud a teritoriului unde temperaturile vor creşte, chiar vor depăşi pragul de 10 grade Celsius, mai arată reprezentantul ANM.

În noaptea de luni spre marţi vor fi în Moldova minime de -10, – 12 grade, dar mai apoi temperaturile minime vor fi destul de ridicate -4, + 4 grade. Cu valori mai ridicate în Dobrogea. Începutul de săptămână debutează cu vreme mai rece, luni, maxime de -3 grade în Moldova, 5 grade în Dobrogea. De miercuri, temperaturile mai cresc.

Marţi, o să fie destul de rece – 4, – 6 grade în nordul Moldovei. Până joi – vineri, perioada în care am stabilit prognoza, temperaturile vor fi în general apropiate de mediilor perioadei”, mai informează meteorologul.

Acesta a mai subliniat că în zona de sud-est, în Dobrogea, sunt aşteptate, în zilele de miercuri şi joi, maxime de 8 sau chiar 10 grade.

„Vor fi precipitaţii pe suprafeţe extinse şi însemnate cantitativ mai ales în jumătatea sudică a ţării şi vorbim de precipitaţii mixte în partea de sud, în dealurile subcarpatice din sud în Carpaţii Meridionali, destul de multă ploaie în partea de sud-est, ninsori în Moldova. Poate apărea fenomenul de polei în zonele unde vor fi ploi”, informează ANM.

În Capitală este aşteptată o vreme închisă cu precipitaţii mixte, intensificări ale vântului şi maxime pozitive. Totodată, luni şi marţi sunt aşteptate în Bucureşti lapoviţa şi ninsoare, iar de miercuri pot apărea ploi.

„În Capitală – vreme închisă, nu vedem soarele săptămâna aceasta, cu intensificări ale vântului şi temporar precipitaţii. Destul de rece la începutul săptămânii, 1 grad, 0 grade maxima. Miercuri şi joi, temperatura mai creşte: 4 grade şi precipitaţii sub toate formele. Lapoviţă şi ninsoare, în noaptea de luni şi marţi. Minimele vor fi ridicate, mai rece va fi în dimineaţa zilei de marţi -4 grade ca mai apoi să avem în jur de 0 grade dimineaţă. Sunt temperaturi normale, chiar mai ridicate în partea de sud-est a ţării”, a declarat meteorologul de serviciu.

La munte sunt prognozate ninsori însemnate cantitativ mai ales în Carpaţii Meridionali şi în staţiunile de pe Valea Prahovei şi temperaturi apropiate de mediile perioadei. Pe fondul încălzirii vremii îşi pot face apariţia lapoviţa sau ploaia.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…