Acasă Extern Tsipras nu obține sprijin pentru Skopje

Tsipras nu obține sprijin pentru Skopje

Primul ministru grec, Alexis Tsipras, nu a reușit să obțină sprijin de la principalul lider al opoziției pentru a construi un consens înainte de intensificarea discuțiilor dintre Grecia și Macedonia cu privire la rezolvarea unui șir de probleme vechi de zeci de ani.

Atena și Skopie au convenit să intensifice negocierile pentru a ajunge la un un acord într-o dispută care a împiedicat ambițiile unei mici republici ex-iugoslave, Macedonia, dar amplasată strategic în privința aderării la NATO și la Uniunea Europeană.

Grecia consideră că numele Macedonia presupune o pretenție teritorială asupra regiunii sale nordice care are același nume. Sute de mii de greci s-au reunit la Salonic, la începutul acestei luni, pentru a protesta împotriva folosirii numelui „Macedonia” de către fosta republica ex-iugoslavă.

A existat și sugestia unei soluții cu două nume, Macedonia de Nord sau Macedonia-Skopie.

„Nu vom împărți grecii pentru a uni Skopje”, a declarat liderul partidului conservator Noua Democrație, Kyriakos Mitsotakis, într-o emisiune tv după o întâlnire cu Tsipras.

El a spus că soluționarea disputei numelui nu este doar o chestiune de politică externă, ci o problemă serioasă legată de istoria Greciei și de „identitatea grecilor”.

În calitate de membru al ambelor țări, acordul Greciei este necesar pentru ca vecinul său să adere la NATO și UE, dar numele „Macedonia” este perceput pentru a reprezenta ambiții iredentiste față de propria provincie nordică a Macedoniei.

Este o problemă profund simțită în rândul multor greci.

Mitsotakis, al cărui partid conduce în sondajele de opinie, l-a acuzat pe Tsipras că nu a cerut schimbări constituționale la Skopie, ca o „condiție prealabilă necesară” pentru orice discuții, remarcând că fereastra de oportunitate pentru o înțelegere s-a încheiat.

Matthew Nimetz, reprezentant al Națiunilor Unite, așteaptă ca ambele țări să continue discuțiile, săptămâna viitoare.

Discuțiile dintre cele două state au început în 1991, când Macedonia s-a retras din fosta Iugoslavie. Apoi, a fost admisă la Națiunile Unite în 1993 sub numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, uneori numită FYROM.

Discuțiile cu Grecia se desfășoară pe fondul unui sentiment împotriva oricărei înțelegeri care ar putea include numele Macedonia. Prezența numeroasă a protestatarilor greci la Salonic, pe 21 ianuarie, a fost neașteptată, iar o altă demonstrație este programată la Atena pe 4 februarie.

Tsipras a acuzat opoziția conservatoare de adoptarea unei poziții „ipocrită” pe această temă, pentru a profita de sensibilitățile grecilor. El a spus că nu era timpul acum pentru fervoare naționalistă sau strigăte de fanatism.

Vineri, Biserica Ortodoxă a Greciei a intrat în luptă, declarând că este împotriva oricărui acord cu țara vecină, inclusiv pentru folosirea numelui numele Macedonia.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…